Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδος από την S&P σε CCC - Απειλεί για Selective Default -Βλέπει πιθανότητα χρεοκοπίας 30-50% ή αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή ιδιωτών με μη ευνοϊκούς όρους

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδος  από την S&P σε CCC - Απειλεί για Selective Default -Βλέπει πιθανότητα χρεοκοπίας 30-50% ή αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή ιδιωτών με μη ευνοϊκούς όρους
Σε CCC υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor's σήμερα από Β προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό outlook.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του C στην βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον εν λόγω οίκο ήταν στις 9/5, όταν και είχε μειώσει την αξιολόγηση σε Β, από ΒΒ- προηγουμένως.
Η αξιολόγηση του οίκου εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, ενώ αντανακλά την υψηλή πλέον πιθανότητα να επαναδιαμορφωθούν οι όροι αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. Μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι αυτή η υποβάθμιση θα επηρεάσει σημαντικά και τις τέσσερις υπό αξιολόγηση ελληνικές τράπεζες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δις. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας.
Ο οίκος επισημαίνει και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ απειλείται από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων να μην εφαρμοστεί.
Στην έκθεση της 9ης Μαΐου, η Standard & Poor's είχε αναφέρει ότι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα οδηγήσει σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα. Παρόλο που θεωρείται η χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρώπη πιθανή, ο οίκος βλέπει ότι οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης μπορεί να καταστήσει την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για την χορήγηση της νέας βοήθειας.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν τελικά σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι όροι της αναδιάρθρωσης το πιθανότερο είναι να μην έχουν ευνοϊκούς όρους, προκαλώντας έτσι κάποιο πιστωτικό γεγονός.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την S&P η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στην κλίμακα 'D', χωρίς να αποκλείεται και η αξιολόγηση 'SD'(selective default – επιλεκτική αξιολόγηση). Μάλιστα, το επόμενο 12μηνο, η πιθανότητα μίας τέτοιας αξιολόγησης είναι μεγάλη.
Κατά την άποψη της S&P, η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα με την υψηλή ανεργία (16,2% το Μάρτιο, από 11,6% το Μάρτιο του 2010) εν μέρει εξηγεί την αποτυχία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προϋπολογισμού και την επίτευξη των στόχων. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012. Ωστόσο, η χαμηλή πολιτική αποφασιστικότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προχωρήσει στο πρόγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αντίθετα, θεωρεί ότι εάν οι εταίροι της Ελλάδας συμφωνήσουν στην χορήγηση νέας βοήθειας η οποία όμως δε θα συνοδεύεται με αναδιάρθρωση, έστω και μερική, του ελληνικού χρέους, τότε η αξιολόγηση θα παραμείνει στα επίπεδα CCC, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχει κίνδυνος μέχρι το 2013 να ακολουθηθεί ο δρόμος της αναδιάρθρωσης με haircut της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με την Standard and Poor’s, η Ελλάδα βρίσκεται 3 κλίμακες πριν τη χρεοκοπία (default).
Πιο συγκεκριμένα, η κλίμακα έχει ως εξής:
ΑΑΑ
ΑΑ
Α
BBB
BB
B
CCC: Ελλάδα
CC
C
D (default)

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε της εξής ανακοίνωση:
"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης