Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι προβλέπουν οι τραπεζίτες για ομόλογα, spread και χρηματιστήριο προσεχώς…..με ή χωρίς στήριξη από την ΕΕ

 Τι προβλέπουν οι τραπεζίτες για ομόλογα, spread και χρηματιστήριο προσεχώς…..με ή χωρίς στήριξη από την ΕΕ
Ο καταλύτης είναι η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα , είτε ως συλλογικό σχέδιο , είτε ως διμερής στήριξης είτε ως παροχή εγγυήσεων θα είναι ο καταλύτης για να κλείσουν τα spread και να αναπνεύσει το ΧΑ, εκτιμούν οι τραπεζίτες οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη
Αν δεν ανακοινωθεί οικονομική στήριξη και σήμερα  από το Ecofin εκτιμούν ότι το spread θα αυξηθεί προς τις 320 μονάδες βάσης και το ΧΑ θα διολισθήσει ίσως και κάτω από τις 2050 ή 2000 μονάδες όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά.
Αν ανακοινωθεί κάποιας μορφής στήριξη προφανώς και θα αξιολογηθεί αλλά θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του spread προς τις 280 και εν συνεχεία 250-260 μονάδες βάσης και το ΧΑ να ανακάμψει 5%-10%.
Τι συμπεράσματα εξάγονται όμως από την μέχρι τώρα συμπεριφορά των αγορών;
1)Στα ομόλογα το spread δεν έχει αποτιμήσει την οικονομική βοήθεια αν την είχε αποτιμήσει επαρκώς θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει μεταξύ 200-250 μονάδες βάσης.
2)Το χρηματιστήριο επίσης δεν έχει προεξοφλήσει οικονομική βοήθεια αν είχε προεξοφλήσει θα ήταν στις 2300 μονάδες.
3)Η ελληνική αγορά κινδυνεύει όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με την οικονομική στήριξη να εγκλωβιστεί στην περίπτωση που ξεκινήσει μια μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία οφείλουν μια διόρθωση όπως υποστηρίζει και η Morgan Stanley.
Αν η διόρθωση συντελεσθεί δεν αποκλείεται το ΧΑ να μην καταφέρει να αυτονομηθεί ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
4)Όλοι κατανοούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται με χειρότερους όρους από ότι η Ρουμανία σε κάθε περίπτωση και αυτή η κατάσταση πρέπει να μεταβληθεί.
5)Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν πιστεύουν ότι τα spreads θα αποκλιμακωθούν και έτσι εξηγούνται οι long θέσεις που ανοίγονται στα ομόλογα.
Πάντως συνολικά οι τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι για τα ομόλογα από ότι για το ΧΑ.
Οι τραπεζίτες τουλάχιστον είναι πιο αισιόδοξοι από τα hedge funds τα οποία βλέπουν τα χειρότερα για το ΧΑ.

news@abankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης