Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Παπανδρέου.... Ναυάγησε η προσπάθεια εθνικής ενότητας - Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές

Σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Παπανδρέου.... Ναυάγησε η προσπάθεια εθνικής ενότητας - Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές
(upd20)Ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει η προσπάθεια εθνικής ενότητας. Σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ευρύτατο ανασχηματισμό προχωρά αύριο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. "Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Δίνουμε 20 μήνες μάχη με αφοσίωση. Το καθήκον είναι εθνικό όχι κομματικό. Κάνω προτάσεις συνέχεια για εθνική συνεννοήση. Παρά τη στάση μου η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε με ανευθυνότητα την κατάσταση", τόνισε στο διάγγελμά του ο Γ. Παπανδρέου.
"Η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια για την κοινωνία", επισήμανε στην απάντησή του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς. "Επισήμανα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Το θέμα είναι αν μπορεί να κυβερνήσει ο Παπανδρέου. Αν μπορεί, κακώς ζήτησε βοήθεια από εμάς", τονίζει. "Ο Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα. Η πολιτική θα μείνει η ίδια". Ο κ. Σαμαράς προσέθεσε ότι τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός.
Ακολουθεί ολόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

" Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.
Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.
Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.
Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.
Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.
Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.
Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.
Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.
Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.
Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.
Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.
Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.
Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Είναι ώρα ευθύνης".

Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά

«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια…
Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε!
Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει.
Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία!
Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια…
Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.
Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας.
Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές.
Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα.
Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό.
Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας.
Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό.
Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του.
Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε…
Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα.
Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του.
Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής…
Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει…
Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια.
Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής.
Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού…
Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».


"Η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία", επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτώντας την πρώτη αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 

Για γελοιότητα κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη
"Απευχόμασταν αυτή την εξέλιξη", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της Δημοκρατικης Συμμαχίας, ενώ συμπλήρωσε ότι "απόψε οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αγγίξανε τα όρια της γελοιότητας". "Κατώτερα των περιστάσεων τα δύο μεγάλα κόμματα".
Για τερτίπια και εκβιασμούς έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Για τερτίπια και εκβιασμούς από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Διεκδικούμε αγώνες και εκλογές". "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατηθεί". "Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης".
Η χώρα σε τροχιά εκλογών, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη
"Με όσα είπα πριν, επιβεβαιώθηκα. Είναι γεγονός ότι κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει την αδιέξοδη πολιτική. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών", επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Σαμαράς έχασε ιστορική ευκαιρία, υπογραμμίζει ο Α. Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ
"Θα διαφωνήσω με το γεγονός ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αίρει τις αντιθέσεις για το Μεσοπρόθεσμο", επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, Γραμματέας του ΛΑΟΣ. "Δεν υπάρχει λύση πέρα από τις εκλογές. Δεν με απασχολεί το επικοινωνιακό μέρος της κατάστασης". "Εδώ η Ελλάδα χάνεται και Παπανδρέου - Σαμαράς.. βαρκούλες αρμενίζουν", σημείωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
"Με βαραίνει το βάρος της ιστορικής ευθύνης και δέχομαι να μην είμαι Πρωθυπουργός, εάν καταστεί δυνατή μια συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για να πάει η χώρα μπροστά", φέρεται να τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σε απάντηση προς τον Α. Σαμαρά, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος πρότεινε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με παραίτηση του Πρωθυπουργού, επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου κατά τη διάρκεια της 20λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του κ. Σαμαρά, η νέα κυβέρνηση ζητείται να έχει πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα και μια βασική αποστολή, ενώ γίνεται νύξη για εκλογές. Για να καθοριστούν τα περαιτέρω, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πέσει "στο τραπέζι" τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την Πρωθυπουργία του νέου σχήματος. Μεταξύ αυτών ο Γ. Προβόπουλος, ο Λ. Παπαδήμος, ο Β. Μαρκεζίνης και ο Π. Μολυβιάτης.
Ο Παπανδρέου επισήμανε την επιθυμία του βασικό θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης να αποτελεί μια συνολικότερη ατζέντα για την πορεία της χώρας, και όχι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η πρόταση για μια νέα μορφή κυβέρνησης βρισκόταν ήδη στο μυαλό του πρωθυπουργού, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να δέχεται πιέσεις από συνεργάτες και υπουργούς να μην αποδεχθεί την απαίτηση του κ. Σαμαρά. Είναι φανερό οτι μια τέτοιου είδους υποχώρηση για τον Παπανδρέου θα βλάψει την πολιτική του εικόνα, καθώς και την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου ζητούν όλα τα πολιτικά κόμματα. Αναμένεται διάγγελμα-απάντηση του Πρωθυπουργού, γύρω στις 8μ.μ. σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. "Aυτή την ώρα που μιλάμε δεν ξέρουμε αν έχουμε κυβέρνηση", τόνισε ο Μ. Κεφαλογιάννης προς Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή. Πηγές αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα συμμετέχει ως ΥΠΟΙΚ σε οικουμενική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, στη σκιά της "αγανάκτησης" εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που είναι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια. Δεν έκανε κάποια δήλωση κατά την έξοδο του ο πρωθυπουργός. Κατά την μετάβαση του Γ. Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι "είναι μία στιγμή πανεθνικής προσπάθειας" με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι θα "συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ήδη χαραχθεί". Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή και τόνισε ότι είναι «στιγμή εθνικής συνεννόησης». Πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα».
Την ίδια ώρα, με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων", ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξαν επαφές των δύο ανδρών το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές ώστε να εκβιάσει την συναίνεση και να ζητήσει πρόωρες εκλογές επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Αντώνη Σαμαρά και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης άφησε ανοικτό το θέμα των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «όταν έρθει η ώρα θα το δούμε». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχελάκης ανέφερε  πως ισχύουν τα όσα έχει πει μέχρι σήμερα για το θέμα.  " Να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση" δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο περιβάλλον της λεωφόρου Συγγρού λένε πάντως ότι ίσως δεν χρειαστεί να ζητήσει ο κ. Σαμαράς εκλογές και αυτές να επιβληθούν από τα πράγματα λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν θα ζητήσει εκλογές άμεσα προκειμένου να εκφράζει την λαική δυσαρέσκεια και να αποτρέψει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή αν θα τις ζητήσει στην πορεία μετά την ψήφισή του. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μιχελάκης είχε δηλώσει ότι «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει τότε προκύπτει εκ των πραγμάτων θέμα πρόωρων εκλογών».
Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού στο Καστρί, με τους Ραγκούση, Βάρτζελη, Αθανασάκη και Γερουλάνο να βρίσκονται υπό τις οδηγίες του Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την επιμονή του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς και για τη στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο στο θέμα της συνεννόησης όσο και σχετικά με τη στάση που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
Η εν λόγω συνάντηση είχε βαρύνουσα σημασία, δεδομένης της έντονης αστάθειας που παρατηρείται στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Για δημοκρατική εκτροπή κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας

"Στη δημοκρατία όταν προκύπτουν αδιέξοδα τα λύνει ο λαός και μόνο ο λαός", τόνισε ο επικεφαλής του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. "Ο δικομματισμός δεν ζητείται να μετατραπεί σε ενιαία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο". "Οποιαδήποτε κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας αποτελεί ωμή δημοκρατική εκτροπή", επισήμανε ο ίδιος. Ο επικεφαλής του ΣΥΝ  έκανε λόγο για κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία θα συμβάλει στην απεμπλοκή της χώρας.
Τον Κωστή Στεφανόπουλο προτείνει για Πρωθυπουργό ο Καρατζαφέρης
Ο κ. Στεφανόπουλος είναι, κατά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η ισχυρή προσωπικότητα που θα μπορούσε να ενώσει, υπό τη σκέπη του, τους πολιτικούς αρχηγούς και να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι προλαμβάνει τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον προτείνει ως το πρόσωπο εγνωσμένης αξίας, που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ανάγκη εξεύρεσης κοινής αποδεκτά λύσης είναι άμεση, καθώς η κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση. Ακόμη, πρότεινε να πάνε και οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων στην Ευρώπη, υπό τη «στέγη» μιας ευρύτατης κυβέρνησης, και να επαναδιαπραγματευτούν το Μνημόνιο.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα πλέον εξαρτάται από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρέπει να επιλέξει «εάν θα συνεχίσει το γινάτι» και θα έχει ένα νέο 1993 ή θα συναινέσει με την κυβέρνηση. «Αυτό το κρυφτό δημιουργεί πρόβλημα στον ελληνικό λαό» κατέληξε.
Και στη Γαλλία συζητείται η Ελλάδα - Συνάντηση Rompuy, Sarkozy, Fillion
Συνάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού, François Fillon και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy, πραγματοποιήθηκε σήμερα για τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το ελληνικό χρέος. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα εργασίας μεταξύ Rompuy και Nicolas Sarkozy, για το ίδιο θέμα.
Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, ούτε όμως και μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Sarkozy, η οποία ήταν διάρκειας μιάμισης ώρας.

(πρώτη ενημέρωση 12:03πμ)
Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης