Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ένα βήμα πίσω στις αποκρατικοποιήσεις κάνει η κυβέρνηση μετά το πλήθος των αντιδράσεων - Στο επίκεντρο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Ένα βήμα πίσω στις αποκρατικοποιήσεις κάνει η κυβέρνηση μετά το πλήθος των αντιδράσεων - Στο επίκεντρο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Δεύτερες σκέψεις με την άνευ όρων πώληση των στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ κάνει η κυβέρνηση υπό την πίεση των αντιδράσεων που ασκούνται στο εσωτερικό του κόμματος και της έντονης λαικής δυσαρέσκειας.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια «χαλάρωση» στο υφιστάμενο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει ήδη  ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΕΛΒΟ κλπ.        
Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με την οποία η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει:
·         Την πώληση του 17% της ΔΕΗ ( σ.σ. τρέχουσας αξίας 400 εκατ. ευρώ) από 51%  που διατηρεί το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
·         Την διάθεση του 27% της ΕΥΔΑΠ από 61% που ανήκει συνολικά στο Δημόσιο        
·         Την πώληση του 40% των μετοχών της ΕΥΑΘ από 74% που ελέγχει συνολικά στην εταιρία Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης              
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚτΕ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάθε πώληση Δημόσιας Επιχείρησης θα περνάει από τη Βουλή με ξεχωριστό νόμο.
Ενώ ως προς το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επισήμανε ότι κάθε τρείς με τέσσερις μήνες θα καταθέτει απολογισμό στη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν απαλλάσσεται ή όχι των ευθυνών του (το Ταμείο).
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί  στην Τρόικα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισρεύσει στα ταμεία έσοδα 5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μέχρι στιγμής, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διασφαλίσει μόνο τα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση ενός ακόμη ποσοστού του ΟΤΕ ( 10%) στην Deutsche Telekom.
Οπότε έχει στη διάθεσή της μόλις 6 μήνες για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές που θα τις δώσουν τα υπόλοιπα 4,6 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί:
*  Η πώληση του 23,3% του ΟΛΘ.
* Η διάθεση του 23,1% του ΟΛΠ.
* Η πώληση του 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τα κρατικά λαχεία.
* Η πώληση του 55% της ΔΕΠΑ
* Η επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος».
Στο χθεσινό ΚτΕ  ξεκαθαρίστηκαν και οι προθέσεις της κυβέρνησης  σε ότι αφορά τον κεφαλικό φόρο, τον ΦΑΠ, αλλά εξίσωση των φόρον στα καύσιμα.Ειδικότερα:    
* Κεφαλικός φόρος. Η τουλάχιστον πενταετούς, από το 2011 έως το 2015, ισχύος εισοδηματική εισφορά πλήττει μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, επιχειρηματίες και γενικώς την πλειοψηφία των φορολογούμενων. Ξεκινάει από εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και κυμαίνεται από 1% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.001 έως 50.000 ευρώ και 3% για πάνω από 50.000 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής δεν κλιμακώνεται, αλλά επιβάλλεται επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Η εισφορά θα επιβάλλεται στο δηλωθέν εισόδημα, που δηλώνεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
*ΦΑΠ. Μειώνεται κατά 50% το αφορολόγητο όριο για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και περιορίζεται στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ πιάνοντας ουσιαστικά στα δίχτυα του σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων. Οι συντελεστές φόρου που θα επιβληθούν σε περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κυμανθούν από 0,2% για περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 600.000 ευρώ και μέχρι 1% για μεγαλύτερης αξίας.
*Πετρέλαιο. Αναστέλλεται η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τουλάχιστον για φέτος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης