Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rehn: Η Ελλάδα θα λάβει την ερχόμενη δόση και δεν θα χρεοκοπήσει - Γερμανικές πιέσεις για καθυστέρηση του 2ου πακέτου διάσωσης; - Παρέμβαση Sarkozy για το ελληνικό ζήτημα

Rehn: Η Ελλάδα θα λάβει την ερχόμενη δόση και δεν θα χρεοκοπήσει - Γερμανικές πιέσεις για καθυστέρηση του 2ου πακέτου διάσωσης; - Παρέμβαση Sarkozy για το ελληνικό ζήτημα
(upd5) Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει την ερχόμενη δόση του δανείου και δεν θα χρεοκοπήσει έδωσε σήμερα ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Οlli Rehn. Ο επίτροπος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της μείωσης του ελλείμματος, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι μεγαλύτερα από εκείνα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ο Rehn ωστόσο στάθηκε και στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα μας, δηλώνοντας απογοητευμένος από την αποτυχία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή τραπεζική πηγή, η Γερμανία πιέζει να καθυστερήσει έως τον Σεπτέμβριο η λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Άλλες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα στη βάση ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναφέρει εκπρόσωπος της EE, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει Plan B για τη χώρα μας.Η Διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την Ελλάδα, αλλά οι πολιτικοί της χώρας πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι και μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει η ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει τα μέτρα μέχρι τέλος Ιουνίου.
Η Ελλάδα είναι φερέγγυα, σχολιάζει με τη σειρά του ο L. Bini Smaghi, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ωστόσο καθιστά σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται collaterals από χώρες που έχουν χρεοκοπήσει.
Με τη σειρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, A. Carstens προτείνει και συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι η τελευταία λύση για την Ελλάδα. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει ουδεμία πρόθεση να παρέμβει στην Ελλάδα, απάντησε στον Carstens εκπρόσωπος της World Bank. "Το τελευταίο χρονικώς δάνειό μας προς την Ελλάδα χρονολογείται πριν από 30 έτη. Δεν προτιθέμεθα να συνάψουμε άλλο", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο μεταξύ, υπευθυνότητα και αίσθημα σύνεσης ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν ακριβείς και άμεσοι χειρισμοί στο ελληνικό ζήτημα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη.
«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν το πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας επί του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να υπερασπιστούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε αγροτικό φόρουμ στο Παρίσι.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος επί των τρόπων, αλλά όχι επί της αρχής, υποστήριξης της Ελλάδας. Ο διάλογος αυτός δεν είναι αθέμιτος και κατανοώ ότι κάθε ένα από τα κράτη μας, κάθε ένας από τους θεσμούς μας θέλει να προβάλλει την άποψή του», ανέφερε.
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Έχουμε ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτές τις εθνικές φιλονικίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου... Είναι χρέος μας προς όλους να πράξουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διότι, χωρίς σταθερότητα, δεν υπάρχει εφικτή ανάπτυξη για τον κάθε έναν από εμάς», επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Μετά τη σύντομη παρέμβαση του Γάλλου προέδρου υπήρξαν αγορές στο νόμισμα του ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται στα 1,4140 δολ.
Την ίδια ώρα, το μέλος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, μίλησε για το πρόβλημα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη, μέσω του τραπεζικού κλάδου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κρίση εμφανίζει ήδη σημάδια διάχυσης.
«Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης είτε με τη μορφή haircut είτε με τη μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο πιστωτικό γεγονός.
Παράλληλα, τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο Min Zhu, μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες 24 ώρες".

FT: Σοβαρή πιθανότητα στάσης πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι από την Ελλάδα - Πως είδαν το πολιτικό "ναυάγιο" τα διεθνή ΜΜΕ


Τη δήλωση κορυφαίου επενδυτή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει «ελληνικό ατύχημα» φέτος το καλοκαίρι, επικαλούνται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, σε μία σύντομη ανάλυση τους για το τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Αν και δεν κατονομάζουν τον επενδυτή, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αναποφασιστικότητα στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα μπορεί να σημάνει μία στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τους FT οι φόβοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε στοιχήματα στις αγορές μονοετών ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps) και συγκεκριμένα στο αποκαλούμενο «σενάριο ατυχήματος». Μετά τη στάση πληρωμών, η χώρα πιθανόν να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.
Οι Financial Times σημειώνουν πως ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς στην Ευρωζώνη και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, άλλως η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο.

Πως είδαν το πολιτικό "ναυάγιο" στην Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης...


Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το "ναυάγιο" για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και η απόφαση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό "φιγουράρουν" στην πρώτη θέση των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Με φωτογραφία του Πρωθυπουργού και λιτούς τίτλους τύπου "Ο Παπανδρέου προχωρά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης" τα διεθνή πρακτορεία δεν σταμάτησαν να σχολιάζουν τη μεγάλη ανατροπή σκηνικού που σημειώθηκε μέσα σε λίγες μόλις ώρες στο εσωτερικό της χώρας, ανατροπή που "ανοίγει το παράθυρο" σε νέες περιπέτειες για την ελληνική οικονομία.
Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο περιεχόμενο των άρθρων των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την Ελλάδα.
"Η ελληνική κρίση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή", μεταδίδει το CNN.
To ΒΒC αναφέρει ότι σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα και να διασφαλίσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου. Παράλληλα, φιλοξενεί σχόλιο αναλυτή που κάνει λόγο "για πολιτική παράλυση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός υψίστης διεθνούς σημασίας".
"Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς η Αθήνα παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας", μεταδίδει το Reuters.
"Για μεγάλη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ για νέο πακέτο διάσωσης ", κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, φιλοξενώντας παράλληλα δηλώσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για " νέες προσπάθειες του Πρωθυπουργού που απέχουν πολύ από την επιτυχία".
"Το ευρώ βυθίστηκε καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία", γράφει το πρακτορείο Marketwatch.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης