Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφώνησαν για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας Μέρκελ - Σαρκοζί - Εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο - Γιούνκερ τη Δευτέρα

Συμφώνησαν για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας Μέρκελ - Σαρκοζί - Εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο - Γιούνκερ τη Δευτέρα
(upd3) Σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας κατέληξαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ν.Σαρκοζί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής τους, Μέρκελ και Σαρκοζί γνωστοποίησαν ότι συμφωνούν στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπό εθελοντική ωστόσο βάση.
Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την πορεία της Ελλάδας:
-Να μείνει πιστή στις υποχρεώσεις της. Πρέπει να βοηθήσει και η αντιπολίτευση.
-Χρειάζεται τεχνοκρατική δουλειά για τη δημιουργία ενός σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας. Μάλλον θα γίνει από το ΔΝΤ.
-Εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Δεν υπάρχει νομική βάση για να υποχρεωθούν.
Θα πρέπει να διασφαλιστεί επίσης η στήριξη της ΕΚΤ, διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για την ανάγκη άμεσης λύσης καθώς δεν "υπάρχει χρόνος για χάσιμο". Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
«Όσο πιο γρήγορα φτάσουμε σε μια λύση τόσο το καλύτερο», ανέφερε η κ. Μέρκελ, υποστηρίζοντας πάντως ότι δεν έχει νόημα να ορισθούν συγκεκριμένες προθεσμίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Z. Μπαρόζο ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να στηρίξουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. "Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να κάνουν ότι πρέπει για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης", ανέφερε ο Μπαρόζο.
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, όσο και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Το νέο πακέτο της ΕΕ για την Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσει δύο «κόκκινες γραμμές»: αφενός ότι δεν θα πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός και αφετέρου ότι δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ. H. V. Rompuy.
"Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιδεινωθεί η κρίση", επισημαίνει ο Κ. Flosbach του γερμανικού κόμματος CDU.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ανέφερε ο L. Bini Smaghi, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ.
Η άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απίθανη, σχολιάζει την ίδια ώρα ο Μ. Βonello της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας μας πρέπει να είναι εθελοντική.



Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί στο Βερολίνο αναμένεται να είναι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η χώρα «έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και της καγκελαρίου Μέρκελ, ωστόσο, εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η καγκελάριος παρέσχε στήριξη στον κ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η καγκελάριος μετέφερε στον πρωθυπουργό την κατ αρχήν πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν θέματα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, αλλά οι συζητήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», τόνισε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ackermann: Δώστε νέο δάνειο στην Ελλάδα


«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και αν χρειάζονται νέο δάνειο να το παράσχουμε». Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Deutsche Bank Josef Ackermann, μιλώντας για το ελληνικό πρόβλημα και για τις καθυστερήσεις σχετικά με την εξεύρεση λύσης σε φόρουμ του St. Petersburg. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του περασμένου Μαρτίου η Deutsche Bank διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Οι δηλώσεις του γερμανού τραπεζίτη έρχονται λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου σήμερα, όπου και θα προσπαθήσουν να βρουν κάποια κοινή λύση για τη διαχείριση του εξαιρετικά περιπλεγμένου ελληνικού προβλήματος. Ο Ackermann έχει πολλάκις αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε «ένα μεγάλο λάθος» καθώς θα συμπαρέσυρε ολόκληρη την ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης