Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ΔΝΤ πίεσε τη Γερμανία για νέα ελληνική βοήθεια - Τρία σενάρια βλέπουν οι Financial Times στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ πίεσε τη Γερμανία για νέα ελληνική βοήθεια - Τρία σενάρια βλέπουν οι Financial Times στην Ελλάδα
Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναλύουν σήμερα οι Financial Times, καθώς περνούν οι μέρες και πλησιάζει η ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα.
- Στο πρώτο σενάριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει επιπλέον στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Για τους Ευρωπαίους, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο κ. Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία.
Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές «ηρεμήσουν» μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
- Στο δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική εμπλοκή και δεν λάβει η κυβέρνηση πλειοψηφία, ΔΝΤ και ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου συσταθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξαχθούν εκλογές.
- Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι σε ξεχωριστό άρθρο, της εφημερίδας Guardian, αναφέρεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στη Γερμανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να συμφωνήσει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, και να μην αφεθεί να χρεοκοπήσει.
Μέσω του προσωρινού επικεφαλής του ΔΝΤ, John Lipsky, έχουν υπάρξει σημαντικές πιέσεις στους Γερμανούς, καθώς εάν το Βερολίνο δεν σταματήσει τις καθυστερήσεις μπορεί να προκληθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Καμία σημασία, ωστόσο, επισημαίνει η Wall Street Journal, δεν έχει ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, διερωτώμενη «τι θα γίνει αν οι Έλληνες δεν θέλουν να σωθούν;»
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, «οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους και φαίνεται να μη είναι πρόθυμοι να δεχθούν τους ακόμα σκληρότερους όρους που απαιτούνται ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία. Η οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία δυο χρόνια, οι μεγάλες πολιτικές διαδηλώσεις, οι καθιερωμένες γενικές απεργίες και η κοινοβουλευτική ανταρσία έχουν φέρει σε αδιέξοδο την Ελλάδα».
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων προσελκύει η εμπειρία της Αργεντινής, εν μέσω αναζήτησης εναλλακτικών και ευκολότερων τρόπων επίλυσης της κρίσης, σημειώνει η Wall Street Journal, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες μπορεί να αποφασίσουν ότι η μόνη επιλογή τους είναι μια λύση τύπου Αργεντινής, δηλαδή έξοδος από το ευρώ, χρεοκοπία και υποτίμηση. Και ενδεχομένως αυτό είναι που ήδη περιμένει η αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης