Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καμία έκπληξη και ανανέωση στην... υπο προθεσμία νέα κυβέρνηση - Ο Ευ. Βενιζέλος ΥΠΟΙΚ - Ποιο το νέο κυβερνητικό σχήμα - Πως αξιολογούν διεθνής τύπος και ΝΔ τις εξελίξεις

Καμία έκπληξη και ανανέωση στην... υπο προθεσμία νέα κυβέρνηση -  Ο Ευ. Βενιζέλος ΥΠΟΙΚ - Ποιο το νέο κυβερνητικό σχήμα - Πως αξιολογούν διεθνής τύπος και ΝΔ τις εξελίξεις
(upd5)Χωρίς τεχνοκράτες, όπως ανέμενε η αγορά, και κατ' ουσίαν χωρίς εκπλήξεις, ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αριθμεί 40 υπουργούς και υφυπουργούς. Το νέο σχήμα στηρίχθηκε σε πολιτικά πρόσωπα του παλαιού και νέου ΠαΣοΚ, και βεβαίως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής και αποδεκτή από την αγορά. Ήδη τα CDS "κατέρριψαν" νέα ιστορικά υψηλά, αφού με την ανακοίνωση του νέου σχήματος έφτασαν στις 2.120 μονάδες βάσης. Την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και καλείται να προωθήσει τόσο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, όσο και να διαπραγματευτεί τη νέα βοήθεια της Ελλάδας. Μετά την ορκωμοσία του νέου σχήματος ακολούθησε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. "Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα", διεμήνυσε στους υπουργούς ο κ. Παπανδρέου. "Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρήγαγε τιτάνιο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε", υπογράμμισε επίσης ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκανε ειδική μνεία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Tο νέο σχήμα έχει ως εξής:
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Θ. Πάγκαλος, Β’ Αντιπρόεδρος: Ευ. Βενιζέλος
Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός (αρμόδιος για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης): Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Χρήστος Αΐδόνης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Όθωνας
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλιας Μόσιαλος
Όπως ανακοινώθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, το καινούργιο θεσμικό όργανο που συστήνεται, θα συμμετέχουν οι εξής δέκα υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

"Ευχαριστημένοι" και "απογοητευμένοι"

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προοριζόταν αρχικά ή για το υπουργείο Εξωτερικών ή για το Άμυνας, αλλά τελικά τοποθετήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αρνήθηκε να έχει θέση στην κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά όπως όλα δείχνουν αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε θέση. Την ίδια απόφαση πήραν και οι λεγόμενοι τεχνοκράτες, Απόστολος Ταμβακάκης και Βασίλης Ράπανος, οι οποίοι επίσης αρνήθηκαν θέση στο κυβερνητικό σχήμα.
Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι εκτός κυβέρνησης έμεινε η Λούκα Κατσέλη, επειδή αρνήθηκε την πρόταση για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ και ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ περίμενε αναβάθμιση έμεινε στο ίδιο υπουργείο.
Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Καρτάλης και Έλενα Παναρίτη, αν και περίμεναν να υπουργοποιηθούν, απογοητεύτηκαν.

Πως αντιμετώπισαν τα διεθνή ΜΜΕ τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της Ελλάδας

Με έκτακτα δελτία και άμεση ενημέρωση κάλυψαν τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κεντρικό πρόσωπο ήταν αυτό του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αντικατέστησε τον μέχρι πρότινος υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας.
Ο ανασχηματισμός πραγματοποιείται εν μέσω έντονης πολιτικής και οικονομικής πίεσης στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αναφέρει το Marketwatch.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθέτησε νέο υπουργό οικονομικών σήμερα με σκοπό να στηριχτεί η προώθηση των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων και κινδύνου διάσπασης του κόμματος, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το προαπαιτούμενο για να λάβει τη νέα βοήθεια η Ελλάδα και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον αρχιτέκτονα της βαθειάς και αντιλαϊκής λιτότητας που συμφωνήθηκε για να λάβει η Ελλάδα το δάνειο των 110 δις. ευρώ πέρσι την Άνοιξη. Ακόμη, αναφέρει το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ο αντίπαλος διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ το 2007, έναντι του Γ. Παπανδρέου, ενώ έχει διατελέσει σε αρκετά υπουργικά πόστα.
Πρώτο θέμα και στη γαλλική Le Monde, το νέο πρόσωπου του υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει η επί 18 μήνες πολιτική της λιτότητας. Παράλληλα, το άρθρο κάνει αναφορά και στους υπόλοιπους νέους υπουργούς, ενώ παρουσιάζει και ένα σύντομο βιογραφικό του Ευ. Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ευρύ ανασχηματισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα, καθοριστικής σημασίας για τη διάσωση της Ελλάδας, νέα μέτρα λιτότητας» γράφει το Associated Press.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα, και καθόλου δημοφιλή, μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει το BBC, ενώ και η Wall Street Journal επισημαίνει στο πρώτο της άρθρο ότι ο σκοπός του ανασχηματισμού ήταν η ανανέωση του υπουργού οικονομικών.
Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Business Report, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόσωπο του Ευ. Βενιζέλου, και στην προϊστορία του με τον Γ. Παπανδρέου, όταν και οι δύο είχαν διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Πως αξιολογεί η ΝΔ τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης - Για "ανακύκλωση προσώπων" κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Γ. Μιχελάκης

Σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη, "ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Μετά βάφτισε την αδυναμία "ανασχηματισμό". Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.
Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου.
Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που, για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από Υπουργείο σε Υπουργείο.
Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης