Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προς ΔΝΤ οδεύει η Ελλάδα τον Μάιο, δεν το αποκλείει και η Γερμανία

Προς ΔΝΤ οδεύει η Ελλάδα τον Μάιο, δεν το αποκλείει και η Γερμανία
(upd5)Αυξάνονται οι πιθανότητες τον Μάιο η Ελλάδα να καταλήξει στο ΔΝΤ μετά μάλιστα και τις σκληρές δηλώσεις Μέρκελ (έστω και για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης) η οποία εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ακόμη και η έξοδος χώρας από την ζώνη του ευρώ ως έσχατη λύση.Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι η προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ έχει πλεονεκτήματα και σοβαρότατα μειονεκτήματα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική της Ελλάδος , την συνοχή του ευρώ κ.α. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται ο δανεισμός  με επιτόκιο 1,5%-2% και στα μειονεκτήματα το ΔΝΤ π.χ. έχει ζητήσει την μείωση κατά 150 χιλ θέσεων στους δημόσιους υπαλλήλους και αυστηρότατη εφαρμογή του ΠΣΑ.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν αυξηθεί αυτπί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα καταλήξει στο ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν. Το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί λύση στους κόλπους της ΕΕ και αν συμβεί αυτό πιθανώς να υλοποιηθεί τον Απρίλιο αλλά το ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει μια άκρως δυσάρεστη λύση, έσχατη λύση.
Βραχυπρόθεσμα πάντως η απόφαση της Standard and Poor’s να μην μεταβάλλει την βαθμολογία της Ελλάδα και να άρει το καθεστώς παρακολούθησης προς υποβάθμιση που είχε για την Ελλάδα αποτελεί μια θετική εξέλιξη αλλά αυτό δεν φθάνει.
Το spread έκλεισε προς τις 295 μ.β. στην ΗΔΑΤ . σήμερα ενώ  το ΧΑ αντιδρά μάλλον ουδέτερα μετά την χθεσινή θετική αντίδραση. Την Παρασκευή λήγουν παράγωγα και προφανώς επικρατεί νευρικότητα.
Ανάλογη στρατηγική για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και η Moody’s και η Fitch.
Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα πορευθεί το ΧΑ και τα ομόλογα μετά από αυτή την ομολογουμένως θετική εξέλιξη;

Ομόλογα πτώση του spread προς τις 280 μ.β.


Το spread για να κινηθεί προς τις 280 μ.β,. θα πρέπει να διασπάσει αποφασιστικά τις 294 μονάδες βάσης κρίσιμο αλλά όχι πολύ ισχυρό τεχνικό σημείο.
Θεωρητικά μια υποχώρηση του spread προς τις 280 μονάδες βάσης δεν θα ήταν αφύσικη αλλά τα περιθώρια για πολύ μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δεν είναι μεγάλα.
Στο εύρος 280-285 μονάδες βάσης έχουν υπάρξει ισχυρά σημεία και ακόμη ισχυρότερο οι 260 μονάδες βάσης.
Άρα προσωρινά ανακόπτεται η τάση να οδηγηθεί το spread προς τις 320 μονάδες βάσης που διαφαινόταν λόγω της ασάφειας περί στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και στην νέα 10ετία θα βρεθεί κάτω από τις 300 μονάδες με προοπτική τις 280 μονάδες βάσης.

ΧΑ άνοδος με το βλέμμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Η S&P θα επιδράσει θετικά και στο ΧΑ και αυτό καταγράφτηκε ωστόσο μέχρι που μπορεί να οδηγηθεί το χρηματιστήριο;
Μια κίνηση μέχρι τις 2250 μονάδες αρχικά δεν θα ήταν αφύσικη , ωστόσο μια σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η συμπεριφορά των διεθνών χρηματιστηρίων.
Θα διορθώσουν όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley έως 30% ή θα συνεχισθεί η ανοδική τάση όπως υποστηρίζει η credit Suisse.
H απόφαση της S&P  να διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία της Ελλάδος θα επιδράσει θετικά αλλά θα ξεθωριάσει γρήγορα στο χρηματιστήριο.
Προφανώς και ο κίνδυνος υποβάθμισης απομακρύνεται προσωρινά αλλά το πλέγμα ισορροπιών στο ΧΑ είναι πιο περίπλοκο.

Πρώτη ενημέρωση 7:05 , τελευταία 2:52

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης