Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι καυτοί φάκελοι του νέου "τσάρου" της πλατείας Συντάγματος

Οι καυτοί φάκελοι του νέου
Πρώτο «κρας – τεστ» θα αποτελέσει για τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νέο «τσάρο» της οικονομίας το αυριανό Eurogroup στο οποίο θα αποκρυσταλλωθούν τα ανταλλάγματα της Τρόικας για το νέο δάνειο των 100 δις. ευρώ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να διευρευνήσει κατά ποσό οι δυνατότητες περί αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής που ο ίδιος είχε εκφράσει στο παρελθόν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους.
Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και για διευκόλυνση της οικοδομικής δραστηριότητας που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ για τον περιορισμό της παραοικονομίας και τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιών που παραμένουν «κρυφά» από τα μάτια της Εφορίας.
Η πάταξη της φοροδιοαφυγής θα ανοίξει τον δρόμο για την διασφάλιση ενός «εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ο δεύτερος τη τάξη Υπουργός συνέκλισε προς το «μοντέλο» της εκποίησης κρατικών εκτάσεων μέσω χρηματοοικονομικών μοντέλων.
Πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος διατύπωση την άποψη περί υιοθέτησης γενναίων φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρεί το βήμα της ανάπτυξης.
Μέσα σε μιά βαριά ατμόσφαιρα για την οικονομία ο κ. Βενιζέλος καλείται να επιλυφθεί άμεσα του καυτού - πακέτου των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου που ο ίδιος φέρεται να το είχε χαρακτηρίσει ως «κατοχικό πακέτο».
Πολλοί είναι οι...αγανακτισμένοι όπως π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, συνδικαλιστές, και ανώτερα στελέχη των ΔΕΚΟ που στο «πρόσωπο» του κ. Βενιζέλου βλέπουν μία στροφή της προηγούμενης σκληρής πολιτικής.
Όμως, η ενημέρωση που θα έχει από τον Φίλιππο Σαχινίδη ( σ.σ. ο οποίος παρέμεινε στο «πόστο» του αλλά ως αναπληρωτής υπουργός) έναν από τους βασικότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και συνομιλητής της Τρόικας, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Όπως έχουν ήδη διαμηνύσει οι ξένοι στον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών όποιο μέτρο διαγραφεί από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο ισοδύναμης εισπρακτικής απόδοσης.
Εν μέσω βαθιάς ύφεσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται να πετύχει τον φετινό στόχο του ελλείμματος για 7,5% υλοποιώντας την συμφωνία με την Τρόικα για μέτρα 6,4 δισ. ευρώ το 2011.
Ανώτεροι στελέχη του υπουργείου Οικονομιικών παρατηρούν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα περάσει από μία δεύτερη ματιά τα φετινά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου το οποίο μπορεί να συζητείται στη Βουλή, αλλά βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.
Ο κεφαλικός φόρος σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ( σ.σ. κλιμακωτός με συντελεστές από 1% έως 3%) , η επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο αλλά και οι έκτακτες φορολογίες σε ιδιοκτήτες ακινήτων η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα είδη εστίασης από το 13% στο 23% είναι ορισμένα από τα φετινά έκτακτα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.
Το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνεται με την τοποθέτηση του Παντελή Οικονόμου στην Καραγεώργη Σερβίας 10, στην θέση του Δημήτρη Κουσελά. Ο κ. Οικονόμου ως μαθηματικός, καλείται να βρει την καταλληλότερη φόμουλα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Από χθες κιόλας ήρθε αντιμέτωπος με μία Ολυμπιακών διαστάσεων "τρύπα" στα κρατικά ταμεία η οποία στο φετινό πεντάμηνο αγγίζει τα 3,6 δις. ευρώ.
Στο παρελθόν ο Παντελής Οικονόμου έχει ταχθεί κατά των αυξήσεων των φόρων. Τον Παντελή Οικονόμου τον θυμούνται καλύτερα οι επενδυτές αφού το 1993 είχε προτείνει την φορολόγηση των ομολόγων και των repos.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης