Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διορθώσεις στα μέτρα Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να προτείνει στην Τρόικα ο Ευ. Βενιζέλος - Σε ποιους τομείς εστιάζεται...

Διορθώσεις στα μέτρα Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να προτείνει στην Τρόικα ο Ευ. Βενιζέλος  - Σε ποιους τομείς εστιάζεται...

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μπαίνει το «πακέτο» λιτότητας των 6,4 δις. ευρώ που σκοπεύει να επιβάλλει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων καταφθάνει εκτός απροόπτου σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται από νωρίς αύριο το πρωί να ξεκινήσει τις επαφές με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Έκτακτοι φόροι σε ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρόκειται να οριστικοποιηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια.
Να σημειωθεί ότι ο κεφαλικός φόρος αποτελεί το βασικό μέτρο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2011 – 2015) πάνω στο οποίο πατάει η κυβέρνηση για να μειώσει το φετινό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2010.
Τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 7,2 δις. ευρώ έως το 2015 που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το μέτρο.
Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν φέτος, ενώ 1,4 δις. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία το 2012.
Η επιβολή του κεφαλικού φόρου αποτέλεσε την εναλλακτική λύση στην πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Τρόικα για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου (σ.σ. από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες).
Την ίδια στιγμή εντολή να καταστούν ηπιότεροι οι συντελεστές του νέου κεφαλικού φόρου (1% - 3%) για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια φέρεται να έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην πλατεία Συντάγματος έχουν αρχίσει να μελετούν εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να αντικαταστήσουν την έκτακτη εισφορά και να δίνουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα εφόσον ο κεφαλικός φόρος θα έχει εφαρμογή για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ τότε δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή ενός νέου έκτακτου Τέλους.
Από το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων ανοικτό παραμένει το ύψος του αφορολόγητου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
H τελευταία πρόταση προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό φορο επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.
Αυτά πάντως που θεωρούνται δεδομένα είναι το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.
Για τα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει» δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται:
-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%
-Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στις υπηρεσίες εστίασης.
-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα.
-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.
-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.
-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με τα μέτρα αυτά που αποτελούν κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι συνδεδεμένα με την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δις. ευρώ.
Άλλωστε όπως διεμήνυσαν χθες στον Ευάγγελο Βενιζέλο οι υπουργοί Οικονομικών για να λάβει η Ελλάδα να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου και το νέο πακέτο στήριξης πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουλίου:
• Να περάσει από τη Βουλή όλες τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις,
• Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
• Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης