Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι ωφελούνται με το νέο φορολογικό

Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι ωφελούνται με το νέο φορολογικό
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν από φέτος φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο φορολογικό που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα και αναμένεται να κατατεθεί  την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή.            Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:
* Ελαφραίνει φορολογικά τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ βάζοντας στο "χορό των φόρων" όσους έχουν εισοδήματα πάνω από αυτό το όριο  αλλά και όσοι  ήταν εκτός μέχρι σήμερα, δηλαδή επιτηδευματίες, όπως οδηγούς ταξί, πρατηριούχους καυσίμων, μηχανικούς κ.λπ.
* Επιβαρύνει την αγορά της πρώτης κατοικίας, καθώς το αφορολόγητο βάσει επιφάνειας (μέχρι 200 τ.μ.) αντικαθίσταται από την αξία.
* Αλλάζει  τον τρόπο φορολόγησης της αποζημίωσης από απόλυση, με αύξηση μεν του αφορολογήτου στα 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ σήμερα, αλλά και με αύξηση των συντελεστών μέχρι και 40% αντί 20% που ίσχυε σήμερα για την αποζημίωση άνω των 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου χθες στο υπουργικό, η κλίμακα είναι: 0% για τα πρώτα 30.000 ευρώ αποζημίωσης, 20% για 30.000 -60.000 ευρώ, 30% για 60.000 -150.000 και 40% για άνω 150.000 ευρώ. Σήμερα φορολογείται με 20% μετά τα πρώτα 20.000 ευρώ.
* Καθιερώνεται νέα κλίμακα με 9 συντελεστές, που ξεκινούν από 18% μετά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 45% για εισοδήματα άνω 100.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις φόρου για εισοδήματα άνω 40.000 ευρώ ή για 5% φορολογούμενων.
* Υποχρεωτική γίνεται η προσκόμιση αποδείξεων για κάλυψη του αφορολογήτου. Καμία απόδειξη για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και 10% μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο προσκομίζετε αποδείξεις 10% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ και 30% για άνω των 12.000 ευρώ. Εχουμε μείωση κατά 2.400 ευρώ της αξίας αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν να προσκομίσουν αποδείξεις αντιμετωπίζουν ποινή 10% και συνεπώς επιβάρυνση από φόρο. Και δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αδυναμία συγκέντρωσης αποδείξεων έχουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Για όσους προσκομίσουν επιπλέον αποδείξεις, πέραν των 12.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, προβλέπεται μπόνους 10%.
* Αποδείξεις ταμειακής μηχανής θα εκδίδουν ταξί, βενζινάδικα, περίπτερα, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ενοικιαζόμενα δωμάρια, κάμπινγκ κ.λπ. από φέτος. Από 1.7.2010 μπαίνουν στο λογιστικό σύστημα (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, μηχανικοί –αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα κ.ά.) και για το πρώτο εξάμηνο αυξάνει το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.
* Κατοικίες (και για την πρώτη), αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ.ά. εντάσσονται στα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος. Στις κατοικίες υιοθετήθηκε μικτό σύστημα με αξία ανά τ.μ. και για περιοχές μεγάλης αξίας (άνω 3.000 ευρώ) βάσει και της αντικειμενικής. Για τα αυτοκίνητα ισχύουν τεκμήρια βάσει κυβισμού και παλαιότητας. Τεκμήρια και οι παροχές σε είδος των στελεχών (πολυτελή αυτοκίνητα). Τα τεκμήρια δεν ισχύουν για συνταξιούχους, άνεργους και ανάπηρους.
*Ο φόρος μεταβίβασης διαμορφώνεται σε 10% (σήμερα ισχύει 9% για πρώτα 15.000 ευρώ και 11% για υπόλοιπο).
* Καταργούνται και οι περισσότερες από τις περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές.
* Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντί ΕΤΑΚ με συντελεστές από 0,1% έως 2% για περιουσίες άνω 5 εκατ. ευρώ (τρία χρόνια).
* Σταδιακή αύξηση στο 25% από 10% για μερίσματα, κατάργηση φόρου υπεραξίας, αύξηση στο 2 τοις χιλιοίς από 1,5 τοις χιλιοίς σήμερα του φόρου σε πώληση μετοχών. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση διανεμόμενων και μη κερδών δεν θα ξεπερνά εκείνη της μισθωτής εργασίας.
* Φόρος 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που ήταν απαλλασσόμενα.
* Φορολογικός συντελεστής 20% σε έσοδα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας Εκκλησίας και Ιερών Μονών, 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών.
* Επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται για αυτές εξαιρέσεις από την οδηγία της ΕΕ. Εκτός ΦΠΑ μένουν μόνο οι γιατροί και οι ιατρικές υπηρεσίες.
* Τριπλασιάζεται στο 15% από 3% ο φόρος γαι τις off shore. Δεν αναγνωρίζονται αγορές, δαπάνες, μισθώματα, τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες και υποκεφαλαιοδότησης (thin capitalization).
* Υποχρεωτικά από 1.1.2011 όλες οι συναλλαγές, και οι αμοιβές μισθοδοσίας, μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.
* Συναλλαγές άνω 1.500 ευρώ με επιταγές ή πιστωτικές -χρεωστικές κάρτες και σε κάθε περίπτωση χωρίς μετρητά.
* Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις από το 2011, με πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής.
* Ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης χρεών με έκπτωση 60% επί προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε δόσεις με έκπτωση. Κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν δυνατότητα αποπληρωμής χρεών και δεν τα εξοφλούν.
* Κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων σε φορολογική υποτροπή (μη έκδοση αποδείξεων), πρόστιμα εντός 10μερου από ΥΠΕΕ, ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, απώλεια αφορολογήτου για επιτηδευματίες που πιαστούν να φοροδιαφεύγουν, ηλεκτρονικά τιμολόγια, επαναφορά του risk analysis, ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου με άλλα υπουργεία και φορείς, διασταυρώσεις στοιχείων, κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
* Συστήνεται εξειδικευμένη υπηρεσία στην ΥΠΕΕ, που θα ελέγχει την "επώνυμη φοροδιαφυγή" ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, που συλλέγονται από φορείς συμβολαιογράφους, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. Εξειδικευμένη υπηρεσία εντοπισμού φοροδιαφυγής τομέων παραεμπορίου καθώς και αντιμετώπιση σε συνεργασία με άλλους φορείς (αστυνομία, δημοτική αστυνομία κ.λ.π).
* Νομοθετούνται αναπτυξιακά κίνητρα: φοροαπαλλαγές για διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών, τριετές (αντί 5ετές αρχικά) αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 (αντί 30) ετών, αύξηση εκπτώσεων από κέρδη για δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, απαλλαγή από φόρο για τρεις χρήσεις κερδών από πώληση αγαθών με διεθνή αναγνωρισμένη πατέντα, έκπτωση φόρου (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) βάσει δαπανών για παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους, καθώς και κίνητρα περιβαλλοντικής προστασίας για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μείωση "αποτυπώματος" επιχειρήσεων, αλλά και ελαφρύνσεις για διατήρηση αδόμητης γης εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης