Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αρχίζει ο έλεγχος των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία – Σε ιδιώτες το κομμάτι της είσπραξης των φόρων

Αρχίζει ο έλεγχος των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία – Σε ιδιώτες το κομμάτι της είσπραξης των φόρων
Ιδιώτες - εισπράκτορες για τα έσοδα εξετάζει να προσλάβει η κυβέρνηση, η οποία παράλληλα βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την ελβετίδα ομόλογο του, με την οποία έθεσε το πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας, Ελλάδας και Ελβετίας, κατά τα πρότυπα αυτής που συνάπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Οι σχετικές συμφωνίες που έχουν γίνει αφορούν στην υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτές.
Οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές είχαν ξεκινήσει από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός την Άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.  
Η συμφωνία που εξετάζουν να υπογράψουν ελληνική και ελβετική κυβέρνηση δεν αφορά στο άνοιγμα των καταθετικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών, αλλά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Tο ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο.
Αλλά σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αν μιλάμε για καταθέσεις 50 -60 δις. (βάσει εκτιμήσεων παραγόντων τραπεζικού κλάδου) τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε φόρους 5-10 δις. ευρώ. Αν, όμως, μιλάμε για καταθέσεις 600 δις. (δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ) τότε τα κονδύλια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη 60 -120 δις. ευρώ!
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν μιλήσει για καταθέσεις 150 δισ. ευρώ οπότε η απόδοση αυτών μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 15-30 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου μια τέτοια συμφωνία θα έδινε δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα ή θα συνέβαλε στο πρόβλημα επίλυσης του χρέους, ενώ για την Ελβετία θα σηματοδοτούσε "καθάρισμα" με το παρελθόν και κυρίως "εξασφάλιση της ανωνυμίας των καταθετών" της, προκειμένου να μην τους χάσει.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του δισκέτες με καταθέσεις περίπου 44.000 Ελλήνων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες πρόσφατοι έλεγχοι οδήγησαν στον εντοπισμό πολιτών που δεν είχαν δηλώσει τους τόκους ως όφειλαν. Αρκετοί έχουν ήδη κληθεί από τις εφορίες τους, με επιβολή φόρων και προστίμων κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και διασταυρώσεις στοιχείων για 146.000 καταθέσεις που τηρούν Έλληνες πολίτες σε έξι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προμηθεύτηκε τις σχετικές δισκέτες.
Αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που ο νέος «τσάρος»  της οικονομίας εξετάζει την πρόσληψη ιδιωτών για την συλλογή των φόρων. Οι πληροφορίες λένε για εταιρίες Συμβούλων οι οποίες θα αναλάβουν το δύσκολο τομέα της είσπραξης μετά την διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων η οποία στο πεντάμηνο ξεπερνά τα 3,2 δις. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης