Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνδυαστική λύση ΕΕ και ΔΝΤ με δάνειο και εγγυήσεις προκρίνεται για την Ελλάδα - Τι θα σημάνει για ΧΑ και spread

Συνδυαστική λύση ΕΕ και ΔΝΤ με δάνειο και εγγυήσεις προκρίνεται για την Ελλάδα - Τι θα σημάνει για ΧΑ και spread
To μοντέλο της συνδυαστικής λύσης τύπου Ουγγαρίας θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα με την ΕΕ να συμμετέχει παρέχοντας εγγυήσεις και το ΔΝΤ δάνειο και τεχνική υποστήριξη. Αυτό φαίνεται ότι είναι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα και το οποίο εξυφαίνεται ότι τελικά θα αποδειχθούν στις  25-26 Μαρτίου.
Αν δεν υπάρξει συνδυαστική λύση τότε η χώρα θα προσφύγει στο ΔΝΤ για να δανεισθεί 20 δις ευρώ με επιτόκιο που θεωρητικά θα είναι στο 1,2% με 2% ή πάνω από 3% με βάση το αρνητικό σενάριο.
Το επιτόκιο που δανείζει το ΔΝΤ δεν είναι πάγιο για όλους αλλά διαφέρει κατά περίπτωση. Για διάστημα 3 μηνών είναι 1,25% και για 1 έτος 5% ειδικά στην περίπτωση των τραβηχτικών δικαιωμάτων όπως χαρακτηρίζονται.
Πάντως τα σενάρια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει για επάνοδο στην δραχμή θα είχε απλά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
Επίσης τα σενάρια που θέλουν το εθνικό νομισματοκοπείο να τυπώνει δραχμές είναι επίσης εκτός πραγματικότητας όπως από την Πέμπτη έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr
Όλοι συμφωνούν ότι μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να  πορευθεί καθώς ο  ακριβός δανεισμός θα προκαλέσει αλυσιδωτές παρενέργειες μεσοπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή εμφανίζει την ίδια συμπτωματολογία με την Αργεντινή.
Η Αργεντινή χρεοκόπησε όχι γιατί δεν μπορούσε να δανεισθεί αλλά γιατί δανειζόταν ακριβά.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κάθε  προσπάθεια που θα κάνει να μειώσει τα ελλείμματα της θα ακυρώνεται από τα υψηλά τοκοχρεολύσια  του δανεισμού.
Τα περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι θα βρεθεί μια μέση οδός όπου ΕΕ με την στήριξη της Γερμανίας και το ΔΝΤ θα υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική για την Ελλάδα και θα στηρίξουν μέσω δανείων και αγοράς ομολόγων την ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Αν προχωρήσει μια τέτοια λύση
1)Θα θεωρείται  προφανώς ελκυστικότερη από την προσφυγή στο ΔΝΤ
2)Θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην χάραξη οικονομικής πολιτικής και
3)Θα είναι πιο αποτελεσματική όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά το κυριότερο στην προσπάθεια της χώρας να αποφύγει την βαθιά ύφεση.
Αν βέβαια η προσδοκία διαψευστεί και η ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου δεν στηρίξει την Ελλάδα έστω σε συνεργασία με το ΔΝΤ , τότε απλά θα είναι μονόδρομος η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Τι θα σημάνει η λύση για το ΧΑ και τα ομόλογα

Με λύση συνδυαστικού τύπου ΕΕ και ΔΝΤ το ΧΑ αναμένεται να καταγράψει άνοδο 15% -20%  δηλαδή θα μπορούσε να σπάσει και το φράγμα των 2350 μονάδων για να διορθώσει εν συνεχεία ακολουθώντας την διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων.
Όμως απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς όσο καθυστερεί η άνοδος τόσο ο χρηματιστηριακός χρόνος θα κυλάει αντίστροφα καθώς φαίνεται ότι πλησιάζει μια διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια η οποία θα παρασύρει και το ελληνικό. Στο βάθος του τούνελ την Ελλάδα την περιμένει η ύφεση.
Οπότε αν η λύση δοθεί στις 25-26 Μαρτίου το ελληνικό χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει πρόωρη ανάσταση.
Όσον αφορά την αγορά ομολόγων είναι προφανές ότι από τις 325 μονάδες βάσης θα υποχωρήσει προς τις 250 μονάδες βάσης θα κλείσει δηλαδή σημαντικά και αν μάλιστα έχουν όντως ατονήσει οι short θέσεις μπορεί να βρεθεί και προς τις 220 μονάδες βάσης.
Αν δεν υπάρξει λύση όμως συνδυαστικού τύπου ή ΕΕ και επιλεγεί μόνο η λύση του ΔΝΤ τότε τόσο η κατάσταση στο ΧΑ όσο και στα ομόλογα θα περιπλακεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης