Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αντιδράσεις προκαλεί στις επιχειρήσεις και στους μετόχους η φορολόγηση των μερισμάτων

 Αντιδράσεις προκαλεί στις επιχειρήσεις και στους μετόχους η φορολόγηση  των μερισμάτων
Αντιδράσεις προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο το νέο σύστημα φορολόγησης των κερδών των ανωνύμων εταιρειών (μερίσματα). Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή, η Εφορία γίνεται συνέταιρος στα κέρδη των επιχειρηματιών αφού αυξάνει τον φόρο σε όσους επιλέξουν την διανομή των κερδών στους μετόχους.
Με το νέο σύστημα, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45% (ανάλογα με το κλιμάκιο του υπόχρεου) από 35% που είναι σήμερα.
Αντίθετα, με μικρότερο φορολογικό συντελεστή θα φορολογούνται όσοι επιχειρηματίες αφήνουν τα κέρδη μέσα στην εταιρία βάζοντας πλώρη για νέες επενδύσεις.
Πιο συγκεκριμένα το νέο σύστημα θα έχει ως εξής:
Τα μερίσματα θα φορολογούνται κατ΄ αρχάς με συντελεστή 24% το 2011 που θα μειώνεται σταδιακά κατά 1% κάθε χρόνο και θα φτάσει στο 20% το 2015. Έτσι τα κέρδη του 2011 θα φορολογηθούν με 24%, του 2012 με 23%, του 2013 με 22% και του 2014 με 21% και το 2015 με 20%.
Διευκρινίζεται πως τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2010 θα φορολογηθούν με 25%.

Στη συνέχεια, εφόσον διανέμονται θα φορολογούνται επιπλέον με συντελεστή 21% το 2011 που θα αυξάνεται σταδιακά κατά μία μονάδα για να φτάσει το 25% το 2015. Έτσι τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2011 (θα προκύψουν από τα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2010) θα φορολογηθούν με 21%, το 2012 με 22%, το 2013 με 23%, το 2014 με 24% και το 2015 με 25%.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο τα κέρδη να επανεπενδύονται, αφού τότε θα φορολογούνται με συντελεστή μόνο 20% (από το 2015).
Μετά την παρακράτηση που θα γίνει στα μερίσματα το υπόλοιπο ποσό θα «ανεβαίνει» στην φορολογική κλίμακα μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου.
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ανήκει με βάση το εισόδημά του σε κλιμάκιο χαμηλότερο από αυτό που επιβαρύνεται με συντελεστή 45%, θα εκπίπτει η διαφορά της αρχικής παρακράτησης.
Με το σημερινό καθεστώς, τα κέρδη φορολογούνται στην πηγή με συντελεστή 25% και στη συνέχεια τα διανεμόμενα με συντελεστή 10% ( 35%).
Με βάση την φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται επίσης και τα κέρδη από το Χρηματιστήριο, ενώ επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις μετοχές που θα πωληθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από την απόκτηση τους. Το μέτρο θα ισχύσει από 1.1.2011. Να σημειωθεί ότι η συναλλαγή απαλλάσσεται του φόρου εφόσον οι μετοχές διακρατηθούν περισσότερο από τρεις μήνες και επιβάλλεται φόρος 1,5 τοις χιλίοις.

Αναλυτικότερα:
Στα κέρδη από μετοχές θα επιβάλλεται φόρος 15% όταν αυτά προκύπτουν εντός τριών μηνών από την απόκτηση των τίτλων συνυπολογίζοντας και την πιθανή ζημιά.
Ο φόρος παρακρατείται από την ΑΕΠΕΥ ή το πιστωτικό ίδρυμα και αποδίδεται στην ΔΥΟ με δήλωση που υποβάλλεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου εντός του οποίου διενεργήθηκε η συναλλαγή.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι φυσικό πρόσωπο τότε με το 15% δεν θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, καθώς το καθαρό έσοδο θα συνυπολογίζεται και ως εισόδημα το οποίο θα φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα.

Όταν πρόκειται για επιχειρήσεις εφόσον αποκτούν κέρδη εντός τριμήνου από την απόκτηση των μετοχών φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.Για επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας το κέρδος από την πώληση μετοχών, μετά την αφαίρεση ζημιών, θα εμφανίζεται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού το οποίο σε περίπτωση μεταγενέστερης διανομής ή κεφαλαιοποίησής του θα φορολογείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Αν στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου προκύπτει ζημία, ανεξάρτητα αν προέρχεται από την πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη, αυτή μειώνει το πιο πάνω αποθεματικό. Σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί ή δεν υφίσταται, το υπόλοιπο της ζημίας ή ολόκληρο το ποσό αυτής, κατά περίπτωση, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, αλλά μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τις επιχειρήσεις. Όπως:
Αυξάνεται σε 20% από 15% ο συντελεστής φορολόγησης των οικοδομικών επιχειρήσεων.

Επεκτείνεται η παρακράτηση 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για παροχής υπηρεσιών αξίας άνω των 300 ευρώ από 1.7.2010.

Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στα αδιάθετα ποσά κάθε οικονομικού έτους του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ.

Με συντελεστή 90% θα φορολογούνται τα bonus.

Σε φόρο υποβάλλονται και τα χρηματικά ποσά από διαγωνισμούς, κέρδη και στοιχήματα ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ και κάθε είδους παροχές σε χρήματα, κινητά και ακίνητα που προσφέρονται σε παιχνίδια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή άλλης μορφής. Ο φόρος υπολογίζεται μετά το αφορολόγητο 100 ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού ή στοιχήματος ή γραμμάτιο λαχείου με δυο συντελεστές: 10% για κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ.

Σε λογιστικό σύστημα φορολόγησης περνούν όλοι οι επιτηδευματίες (ταξί, πρατήρια καυσίμων, ΚΤΕΛ, λεωφορεία, φορτηγά, λιανοπωλητές, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα, περίπτερα κ.λπ.) από 1.7.2010 ενώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους θα φορολογηθούν τεκμαρτά με προσαύξηση 50% του εισοδήματός τους.

Σε  καθεστώς τήρησης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες ακόμα κι αν δηλώνουν έσοδα κάτω των 5.000 ευρώ. Αφορά κομμωτήρια, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και όσους παρέχουν υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων.

Καταργούνται φοροαπαλλαγές νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα για εισοδήματα από 1.1.2010 και μετά.

Εντάσσονται στο ΦΠΑ δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές έργων τέχνης, αγρότες λιανοπωλητές λαϊκών αγορών.

Παρακράτηση φόρου 10% σε τόκους από ομόλογα αλλοδαπής κατοίκων Ελλάδας, καθώς και σε δεδουλευμένους τόκους όταν μεταβιβάζονται ομόλογα ελληνικού δημοσίου ή τοκομερίδια πριν τη λήξη του τίτλου.

Την ύστατη στιγμή ελαφρύνθηκε ο φόρος σε αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τη μεγάλη ανατροπή να δώσει ολική απαλλαγή σε όσους θα δουν σύντομα το δρόμο της ανεργίας, καθώς αναμένονται να προστεθούν περίπου άλλο 1 εκατ. άνεργοι. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου αποζημίωσης προβλέπει αύξηση του αφορολογήτου στα 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ και συντελεστές από 10% έως 40% για το επιπλέον ποσό έναντι του 20% που ίσχυε σήμερα.


Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης