Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δημόσιο : «Θα πάμε να δανεισθούμε μόνοι μας από τις αγορές αυτή είναι η στρατηγική» ….. αλλά ποντάρει στην βοήθεια....

  Δημόσιο : «Θα πάμε να δανεισθούμε μόνοι μας από τις αγορές αυτή είναι η στρατηγική» ….. αλλά ποντάρει στην βοήθεια....
«Η Ελλάδα θα στραφεί μόνη της στις αγορές και θα επιδιώξει να δανεισθεί πληρώνοντας ενδεχομένως κάτι παραπάνω αλλά θα δανεισθεί» Αυτό το μήνυμα περνάει στο www.bankingnews.gr  αξιωματούχος της κυβέρνησης ενώ και ο ΟΔΔΗΧ ασπάζεται αυτή την τακτική
«Η στρατηγική μας είναι απλή όταν χρειασθούμε να δανεισθούμε θα καταφύγουμε στις αγορές. Αν η ΕΕ θέλει να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια έχει καλώς αν δεν θέλει η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα δανεισθεί»
Οι δηλώσεις αυτές κορυφαίων αξιωματούχων του ελληνικού δημοσίου αποδεικνύουν την νέα στρατηγική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο μείζον θέμα του δανεισμού.
Το ελληνικό δημόσιο ποντάρει πάντως στην σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου να αποφασισθεί να στηριχθεί η Ελλάδα με κάποιας μορφής μηχανισμό είτε με συνδυαστική λύση ΕΕ με ΔΝΤ ή με μηχανισμό που θα προέρχεται αυστηρά από την ΕΕ.
Το  ελληνικό δημόσιο προφανώς ακολούθησε διάφορες τακτικές ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις της ΕΕ και πιθανώς να μπλόφαρε σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, ωστόσο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει κατά βάση να στηριχθεί στις δυνάμεις της και να βγει στις διεθνείς αγορές να δανεισθεί.
Προφανώς η ενέργεια αυτή δεν θα σημειωθεί πριν την σύνοδο κορυφής.
Η κυβέρνηση θα αναμένει τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ και αν υπάρχει στήριξη προφανώς και θα διευκολύνει τα μέγιστα τις προσπάθειες δανεισμού.
Αν δεν υπάρχει στήριξη τότε το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει στο μεγάλο βήμα να δανεισθεί εκ νέου από τις αγορές.
Το μείζον ερώτημα που εγείρεται είναι πως θα εξελιχθούν τα επιτόκια στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα και πως θα κινηθούν στην περίπτωση που στραφεί μόνη της στις αγορές.

Βοήθεια από την ΕΕ



Αν υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ το spread από τις 335 μονάδες βάσης θα υποχωρήσει προς τις 250 μονάδες βάσης καθώς η αγορά θα προεξοφλήσει την οικονομική βοήθεια είτε αυτή έρθει από την ΕΕ είτε έρθει συνδυαστικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Χωρίς βοήθεια από πουθενά


Αν δεν υπάρξει στήριξη το ελληνικό δημόσιο θα δανεισθεί από τις αγορές θα πληρώσει με spread στην 10ετία ίσως πάνω από 350 μονάδες βάσης δηλαδή με επιτόκιο πέριξ του 6,5% με 6,8%.
Η Ελλάδα ή θα δανεισθεί μόνης ή θα στηριχθεί οικονομικά κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης