Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έκθεση «καταπέλτης» για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παρέδωσε στην Ουάσιγκτον ο Πώλ Τόμσεν – Την Παρασκευή οι αποφάσεις του ΔΝΤ για την 5η δόση σε σύσκεψη υπό την Λαγκάρντ

Έκθεση «καταπέλτης» για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παρέδωσε στην Ουάσιγκτον ο Πώλ Τόμσεν – Την Παρασκευή οι αποφάσεις του ΔΝΤ  για την 5η δόση σε σύσκεψη υπό την Λαγκάρντ
«Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος «χτυπάει» ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πώλ Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση την οποία παρέδωσε στην Ουάσιγκτον ο αξιωματούχος του ΔΝΤ μετά την 4η αξιολόγηση του Μνημονίου, βρίθει σημαντικών  παρατηρήσεων  για την χώρα μας στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην  έκθεση τονίζονται οι σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να εισπράξει τα 5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, όπως παρατήρησε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά πώλησης καμία ΔΕΚΟ από αυτές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πλην από αυτή του ΟΤΕ που αποτελούσε μία ώριμη αποκρατικοποίηση για το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΔΝΤ ανησυχεί και με το γεγονός  της αξιοποίησης της  ακίνητης περιουσίας,  για την οποία το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε στην Τρόικα ότι θα φτιάξει χαρτοφυλάκια ακινήτων τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσει σε ξένους επενδυτές.
Τα έσοδα από την διάθεση αυτών των ακινήτων αλλά από την πώληση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ για το 2012 και 10 δισ. ευρώ για το 2013.
Για το λόγοι αυτό το ΔΝΤ πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση σύσταση του νέου ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.Σκοπός του Ταμείου είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μπορούν να είναι μετοχές, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε ακίνητα, ή ακίνητα που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταβιβάζονται στο Ταμείο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.
Στο Ταμείο παρέχεται η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου, να παρέχει εγγυήσεις στο Δημόσιο (όχι εμπράγματες) για να δανείζεται είτε από την αγορά είτε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και να εκδίδει ομόλογα που θα τα ανταλλάσσει με αυτά του κράτους.
Ο κ. Τόμσεν σχολιάζει στην έκθεση και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον φοροελεγκτικό μηχανισμό ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των εσόδων.
Όπως  αναφέρεται στην έκθεση τα έσοδα αντί να αυξάνουν με ρυθμό 8,5% μειώνονται με ρυθμό 7,1%.
Η διαρροή εσόδων εντοπίζεται στις μεγάλες επιστροφές φόρων, λόγω των αποδείξεων, καθώς σημειώνουν αύξηση 27,6% στα 2,23 δις. ευρώ έναντι 1,75 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, με στόχο μείωσής τους κατά 23,7%.
Ως άλλες αιτίες μείωσης εσόδων καταγράφονται η ύφεση και η μειωμένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Την ίδια στιγμή σημαντική υπέρβαση σημειώνουν οι κρατικές δαπάνες.  Οι πρωτογενείς αυξάνουν με ρυθμό 4,3% όταν ο ετήσιος στόχος αύξησής τους προβλέπει 1,9%!Το έλλειμμα αδυνατεί να περιοριστεί και έχει φθάσει στα 10,275 δις. ευρώ αυξάνοντας με ρυθμό 12,9% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 3,9%. Δηλαδή είναι 1,53 δις. ευρώ παραπάνω από τον στόχο των 8,75 δις. ευρώ.
Αυτή η εικόνα στα δημόσια οικονομικά έχει αναστατώσει το ΔΝΤ που ζητεί την άμεση υλοποίηση των πρόσθετων παρεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί για φέτος.
Οι συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση θα εξετάσει  την Παρασκευή 8 Ιουνίου το διευθυντήριο του Ταμείου, στην πρώτη συνεδρίασή του υπό την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και θ’ ανάψει  το « πράσινο φως» για την χορήγηση των 3,3 δισ. στην Ελλάδα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης