Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα θα καλύψει μόνη της τις δανειακές τις ανάγκες υποστηρίζει η Eurobank και δεν θα χρειασθεί ΕΕ-ΔΝΤ

 Η Ελλάδα θα καλύψει μόνη της τις δανειακές τις ανάγκες υποστηρίζει η Eurobank και δεν θα χρειασθεί ΕΕ-ΔΝΤ
«Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες του μέσω δημοπρασιών και δεν θα χρειασθεί να καταφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ με το ΔΝΤ» υποστηρίζει ο Θεοφάνης Μυλωνάς Διευθυντής Διαπραγμάτευσης αγορών της Eurobank.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα δανεισθεί έως τον Μάιο περίπου 14,5 δις ευρώ , οι δημοπρασίες που θα υλοποιηθούν θα υπερκαλυφθούν και ουσιαστικά θα έχουν καλύψει το 65% με 70% των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για το 2010.
Η Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων που θα υλοποιηθούν έως τον Μάιο θα έχει αντλήσει 33 δις ευρώ και θα απομένουν άλλα 20 δις ευρώ έως το τέλος του 2010...
Σύμφωνα με τον κ Μυλωνά είναι ξεκάθαρο ότι μετά την δημοπρασία που θα υλοποιήσει το δημόσιο άμεσα και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος άντλησης ρευστότητας έως τον Μάιο η κερδοσκοπία θα βαίνει μειούμενη, επιτρέποντας το spread να υποχωρήσει προς τις 200-250 μονάδες βάσης το Φθινόπωρο.
Η αποκλιμάκωση του spread θα είναι αργή διαδικασία και θα εξαρτηθεί όπως υποστηρίζει ο κ Μυλωνάς αφενός από την έκβαση των δημοπρασιών αφετέρου και το κυριότερο από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και του προγράμματος σταθερότητας.
Για την κερδοσκοπία επισημαίνει ότι ήδη έχει παρατηρηθεί ότι έχει σημειώσει σημαντική μείωση και θα περιοριστεί περαιτέρω. Κάθε βήμα της χώρας προς την βελτίωση της οικονομίας θα οδηγεί ένα βήμα παραπάνω προς την έξοδο των hedge funds και των επενδυτών που ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην αγορά.
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην δημοπρασία 6μηνης διάρκειας που θα υλοποιήσει η ΕΚΤ στις 30-31 Μαρτίου;
Εκτιμώ πως ναι θα υπάρξει αξιόλογη συμμετοχή αναφέρει ο κ Μυλωνάς ωστόσο το ζητούμενο είναι να ανοίξει η repo αγορά σε διάστημα 1-2 μηνών ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διατραπεζικές –διασυνοριακές συναλλαγές.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης