Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ανανέωση της άδειας με τον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιγνίδια προχωρεί το Δημόσιο - Αναμένει εισπράξεις 1 δις. ευρώ – Στους Γάλλους το 40% της ΕΥΑΘ- Μέσα στο καλοκαίρι και η πώληση των λαχείων

   Σε ανανέωση της άδειας με τον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιγνίδια προχωρεί το Δημόσιο  - Αναμένει εισπράξεις 1 δις. ευρώ – Στους Γάλλους το 40% της ΕΥΑΘ- Μέσα στο καλοκαίρι και η πώληση των λαχείων
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με την Γαλλική  Suez να βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του 40%, ενώ σειρά παίρνουν ο ΟΠΑΠ, το «Ελ. Βενιζέλος» και η εταιρία δικαιωμάτων κρατικών λαχείων.
Από την διάθεση των μετοχών της ΕΥΑΘ το Δημόσιο υπολογίζει σε έσοδα  80 με  100 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με αυτά που θα εισπράξει από τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ θα φθάσουν το 1 δις. ευρώ.

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να επεκτείνει την σύμβαση που έχει με τον ΟΠΑΠ ( σ.σ. 20ετής) για την αποκλειστική διαχείριση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα,  «Πάμε στοίχημα», «ΛΟΤΤΟ», « ΤΖΟΚΕΡ», «Πρώτο», «ΚΙΝΟ» «ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ» κ.ά).  
Τα ποσά που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ για την ανανέωση αυτών των παιγνιδιών θα δώσει «ανάσες στην  κυβέρνηση, η οποία πιέζεται ασφυκτικά από την Τρόικα για επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων.       
Τούτο θα δώσει χρόνο  στην κυβέρνηση να εξετάσει καλύτερα τις δεύτερες σκέψεις που κάνει για τον Οργανισμό.   
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν α εξαιρεθεί ο ΟΠΑΠ από το φετινό «πακέτο» των αποκρατικοποιήσεων, εφόσον κάτι τέτοιο μπορέσει να καταστεί εφικτό.  
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, η πώληση του Οργανισμού είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ωστόσο, στην πλατεία Συντάγματος εξετάζεται η διάθεση του 34% του ΟΠΑΠ να μετατεθεί για το 2012, εάν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις καλύψουν τον φετινό στόχο του Μεσοπρόθεσμου.  
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έσοδα 1,3 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 6 ιδιωτικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι τα τέλη του έτους, που θα αποδώσουν συνολικά 5 δις. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ.
Ο ΟΠΑΠ έχει αποσπάσει τον τίτλο της «χρυσής κότας» για την κυβέρνηση και όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η πλήρης αποκρατικοποίηση του Οργανισμού θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το ελληνικό δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές ότι και μόνο στην είδηση της πώλησης του ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν άμεσο .
Εκτός από τον ΟΠΑΠ, το Δημόσιο ετοιμάζεται και για την επέκταση μίας άλλης σύμβασης  αυτή του αεροδρομίου «Ευάγγελος Βενιζέλος».   
Από την νέα συμφωνία με τους Γερμανούς  τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, φέρεται να εξετάζει την αποχώρηση της από την Ελλάδα.
Εφόσον συμβεί αυτό τότε θα πουλήσει και το ποσοστό πουέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων αποτελείται σε ποσοστό 55% από το Ελληνικό Δημόσιο, 40% από τη Hochtief και 5% από την οικογένεια Κοπελούζου και έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026.
Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει επίσης για  την πώληση του 34% που διαθέτει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το 100% του ΟΔΙΕ και το 23% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ .
Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55%της ΛΑΡΚΟ και το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 έχει προγραμματιστεί η πώληση ποσοστού έως 55%  από 65%που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στην ΔΕΠΑ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από την συγχώνευση ΕΒΟ - Πυρκάλ ).
Το επόμενο  διάστημα θα «τρέξει» η μετοχοποίηση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του δημοσίου στα κρατικά λαχεία.
Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 50 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ.   
Όλες οι αποκρατικοποιήσεις θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των αξιωματούχων της  Τρόικας  που καταφθάνουν 20 Αυγούστου στην Αθήνα.
Μέσα στο 2011 αναμένεται να υπάρξει και μία δεύτερη επαφή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Deutsche Telekom.  Αυτή έχει να κάνει με την πώληση του 6% που εξακολουθεί να έχει το δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.
Οι Γερμανοί έχουν βάλει στο «μάτι» και το συγκεκριμένο  κομμάτι των μετοχών, το οποίο εφόσον το αποκτήσουν θα μπορούν μετά να ακυρώσουν την συμφωνία που είχαν συνάψει  το 2008 με το ελληνικό δημόσιο.
Το κράτος θα διατηρήσει μία έμμεση συμμετοχή στον ΟΤΕ μέσω του ποσοστού που διατηρεί το ΙΚΑ.            

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης