Τελευταία Νέα
Ελλάδα

JPMorgan Cazenove: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 80 δισ - Στα 62 δισ. ευρώ βλέπει τις ανάγκες η Mediobanca - Moody's: Αγκάθι η έκθεση σε κρατικά ομόλογα

JPMorgan Cazenove: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 80 δισ  - Στα 62 δισ. ευρώ βλέπει τις ανάγκες η Mediobanca - Moody's: Αγκάθι η έκθεση σε κρατικά ομόλογα
(upd2)Στα 80 δις. ευρώ τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών η JPMorgan Cazenove, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του Kian Abouhossein, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests, τα οποία κατέδειξαν, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, κεφαλαιακή τρύπα συνολικά 2,5 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Abouhossein τα stress tests δεν κατάφεραν για ακόμη μία φορά να ενισχύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία θα αποκατασταθεί μόνο με μία γερή «ένεση» κεφαλαίων. Η ανησυχία για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης καθώς και η διφορούμενη αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να στηρίξουν τις τράπεζες τους, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, παρά το γεγονός ότι τα CDS δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανή μία τέτοια εξέλιξη. Την ώρα μάλιστα που τα 10ετή ελληνικά ομόλογα δείχνουν μείωση της τιμής κατά 51%, η ΕΒΑ συμπεριέλαβε στα σενάρια της ότι η τιμή τους θα είναι κατά 25% χαμηλότερη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Abouhossein.
«Η ΕΒΑ εφάρμοσε λάθος σενάρια», αναφέρει σε ανάλυση της η Societe Generale, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο τεστ η ικανότητα της ευρωζώνης να στηρίξει τις τράπεζες της.
Μπορεί οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να πέρασαν με επιτυχία τα stress tests, ωστόσο ο αναλυτής της Mediobanca, Christopher Wheeler, θεωρεί ότι οι UniCredit, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Banco Santander και Credit Suisse είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα χρειαστούν άμεσα συνολικά περίπου 62 δις. ευρώ νέων κεφαλαίων, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κρίσης χρέους.
Αν και η ανακοίνωση των stress tests ήταν ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο το ποσό που εντοπίστηκε ως κεφαλαιακό έλλειμμα ήταν πολύ μικρό. Αυτό αναφέρει στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Moody’s, η οποία στην ουσία επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, για την αυστηρότητα των ασκήσεων.
Η Moody΄s στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο κρατικό χρέος περιορίστηκε στα 10 δις. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στο δεύτερο γύρο των stress tests ήταν αυστηρότερα από αυτά του 2010.
Παράλληλα, αντιπαραθέτει τα αποτελέσματα με τα δικά της συμπεράσματα, στα οποία αναφέρει ότι οι ζημιές από την έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μεταξύ 11 δισ. και 26 δισ. ευρώ για τις 97 τράπεζες, εκτός των ελληνικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης