Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αρχιλογιστή που θα έχει την εποπτεία των οικονομικών σε ολόκληρο το Δημόσιο ετοιμάζεται να διορίσει το υπουργείο Οικονομικών

 Αρχιλογιστή που θα έχει την εποπτεία των οικονομικών σε ολόκληρο  το Δημόσιο ετοιμάζεται να διορίσει το υπουργείο Οικονομικών
Αρχιλογιστή (Officer Counter), ο οποίος θα έχει την εποπτεία ολόκληρου του δημόσιου τομέα, ετοιμάζεται να διορίσει η κυβέρνηση για να ελέγξει τις δαπάνες και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά.
Ο αρχιλογιστής, είναι αυτός ο οποίος θα κάνει «κουμάντο» στην  Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Financial Service) που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο και θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.
Κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο  πλην του Υπουργού δεν θα μπορεί να παρέμβει στην δουλειά του αρχιλογιστή, ο οποίος θα έχει τον κεντρικό έλεγχο για τα οικονομικά του κράτους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνει την Βουλή.
Ο αρχιλογιστής θα μεταφέρει στους φορείς και τα Υπουργεία  τις οδηγίες που θα λαμβάνει από το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού, για τις μηνιαίες δαπάνες, για την τήρηση των πλαφόν και για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
Ο αρχιλογιστής θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κάθε μήνα τον υπουργό κι ο υπουργός μαζί με τον αρχιλογιστή κάθε τρίμηνο τη Βουλή.
Κάτω από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών που θα εδρεύει στο Γενικό Λογιστήριο και θα εποπτεύεται από τον αρχιλογιστή, θα βρίσκονται οι εξής τρεις διευθύνσεις:

1.            Η διεύθυνση Προϋπολογισμού, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού και σε εβδομαδιαία βάση θα ενημερώνει τον αρχιλογιστή για την πορεία των εσόδων και των κρατικών δαπανών.

2.            Των Λογιστικών, η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλους τους δημόσιους φορείς (Υπουργεία, ασφαλιστικά, ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι κλπ.).

3.            Αυτή η οποία θα ασχολείται με τον συντονισμό και την παρακολούθηση των υφιστάμενων οικονομικών διευθύνσεων που υπάρχουν στα Υπουργεία.

Πολύ σύντομα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενοποίηση των οικονομικών διευθύνσεων έτσι ώστε να υπάρχει «μόνο μία»  σε κάθε Υπουργείο. Για παράδειγμα σήμερα  στο Παιδείας υπάρχουν 6 διευθύνσεις, διαφορετικές για κάθε επίπεδο εκπαίδευσης ( Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια κλπ.).  Αυτές οι διευθύνσεις θα συμπτυχθούν σε μία, η οποία θα είναι αυτή που θα δίνει πλήρη αναφορά στον αρχιλογιστή για την κατάσταση του λογαριασμού με τα έξοδα.Το «μοντέλο» της ενοποίησης θα ακολουθήσουν και άλλα Υπουργεία, όπως το Οικονομικών στο οποίο σήμερα λειτουργούν 4 διευθύνσεις, κάτι που δυσκολεύει τον μεταξύ τους συντονισμό.
Η κυβέρνηση έχει ένα μήνα στην διάθεσης της, έως τις 20 Αυγούστου που ξανάρχονται οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα για να «τρέξει» το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης στα δημόσια οικονομικά.
Πρόκειται για μία αλλαγή την οποία έχουν ζητήσει μετ` επιτάσεως οι ξένοι για να μπορέσει η Ελλάδα να βάλει «μία στα τάξη» στα οικονομικά της, να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των 24,1 δισ. ευρώ που έφτασε το 2010 (10,5% του ΑΕΠ).
Σε έκθεση με τις υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις που κατήρτισε κλιμάκιο της  τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας τονίζεται η σπουδαιότητα αυτής της αλλαγής για να αρθούν ο κίνδυνοι εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.
Όπως παρατήρησαν οι ξένοι κάθε μήνα ο κρατικός προϋπολογισμός έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από  απρόβλεπτες καταστάσεις κυρίως από το μέτωπο των δημοσίων δαπανών.
Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ, οι  πιέσεις για πρόσθετες επιχορηγήσεις που ζητούν τα ασφαλιστικά ταμεία, η επικίνδυνη «χαλάρωση» που παρατηρείται σε δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα σε οργανισμούς  του Δημοσίου, είναι ορισμένοι μόνο από τους απρόβλεπτους κινδύνους που υπονομεύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Την κατάσταση δεν φαίνεται να βοηθούν τα δημόσια έσοδα τα οποία δυσκολεύονται  να βρουν ρυθμό ανάπτυξης  λόγω  του υφεσιακού περιβάλλοντος που σκεπάζει την οικονομία.
Η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία αγγίζει στο εξάμηνο  τα 4 δις. ευρώ.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία έχει σημάνει το «συναγερμό» στην κυβέρνηση αφού εικάζεται ότι θα εγείρει απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για τη μείωση του φετινού ελλείμματος στο  7,5% του ΑΕΠ ( σ.σ.  στα 17 δις. ευρώ ).
Τα βασικότερα σημεία της  έκθεσης
Αδιαφάνεια και σημαντική έλλειψη ευθύνης στη διαχείριση του διαχείριση του δημοσίου χρήματος  αναφέρει η  έκθεση του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας.
Οι δανειστές της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διοικητική μεταρρύθμιση των δημοσίων οικονομικών και να ακολουθήσει το οργανόγραμμα που κατήρτισαν οι ίδιοι  με βάση τις εμπειρίες και τις επαφές που είχαν στην Ελλάδα.
Η πρωτοτυπία έγκειται  στο «μοντέλο» του αρχιλογιστή και στη δημιουργία μιας κεντρικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Τα στελέχη της Τρόικας έμειναν έκπληκτοι με το αναχρονιστικό σύστημα ελέγχου των κρατικών δαπανών της χώρας μας. Όπως ανέφεραν σε κατʼ  ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου «οι προϋπολογισμοί στην Ελλάδα δεν καταρτίζονται για να εκτελούνται, αλλά για να βλέπετε μετά πόσο έξω πέσατε».
Σύμφωνα με την Τρόικα η κακή οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η ανεπαρκής υποστήριξη τους, έχουν ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ουδείς για το πού, πώς και πόσα δαπανώνται κάθε μήνα  στο πλαίσιο εκτέλεσης ενός Προϋπολογισμού.
Τα στελέχη των ξένων τεχνοκρατών εντοπίζουν τα αίτια της σπατάλης και δημοσιονομικής αταξίας στην χώρα μας  στην έλλειψη διαφάνειας και στην αδιαφορία των δημοσίων υπηρεσιών για χρηστή διαχείριση των εθνικών πόρων.

Στην έκθεση που παρέδωσαν στην κυβέρνηση επισημαίνεται ότι:

*             Υφίστανται δύο προϋπολογισμοί στην Ελλάδα (Τακτικός και Δημοσίων Επενδύσεων), γεγονός που καθιστά αδύνατη την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των υπουργείων.

*             Η διαφάνεια σκιάζεται από τον μεγάλο αριθμό εκτός Προϋπολογισμού  «Ειδικών Λογαριασμών».

*             Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στη νομιμότητα και όχι στην αναγκαιότητα ή αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών.

*             Παρατηρείται αδιαφορία και έλλειψη κινήτρων και ευθύνης εκ μέρους διαφόρων υπουργείων, για την ορθολογική εκτέλεση των προϋπολογισμών τους.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης