Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για αλλαγές στον ΦΠΑ με την καθιέρωση 2 συντελεστών

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια  για αλλαγές στον ΦΠΑ με την καθιέρωση 2 συντελεστών
Ακόμα και την καθιέρωση δυο συντελεστών ΦΠΑ 10% και 20% εξετάζει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, εφόσον αποφέρουν «ισοδύναμο» αποτέλεσμα.


Το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα επιφέρει αλλαγές σε ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στην οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου. Τα «4»σενάρια, που διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι:

1. Καθιέρωση δυο νέων συντελεστών 10% και 20%. Στο βασικό 20% θα υπάγεται το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Στο χαμηλό 10% θα υπάγονται βασικά είδη διατροφής, τουρισμός και όσα είναι σήμερα στον υπερμειωμένο 6,5%, δηλαδή βιβλία, ξενοδοχεία και δωμάτια, φάρμακα και εμβόλια, εφημερίδες και περιοδικά. Η υπαγωγή του τουρισμού στο 10%, αν τελικά εφαρμοστεί, "θα ενταχθεί με αναπτυξιακά κριτήρια", είπε και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μιλώντας στο "Σκάι".
2. Διατήρηση της εστίασης στο 13%, καθώς βάσει Μεσοπρόθεσμου και Εφαρμοστικού νόμου αυξάνει στο 23% από 1ης Σεπτεμβρίου 2011. Ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τους επισήμανε ότι η αύξηση του ΦΠΑ για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι αντιπαραγωγικό μέτρο, δεδομένου ότι περιορίζει τον τζίρο σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή θα αναζητηθεί το προϊόν ή η υπηρεσία που θα ανέβει σε υψηλότερο συντελεστή, ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

3. Ενδιάμεσος μειωμένος συντελεστής μεταξύ του 13% και του 23%, στον οποίο θα υπαχθούν προϊόντα και υπηρεσίες περιορισμένης κατανάλωσης.
4. Ενιαίος συντελεστής μεταξύ 16% και 18% για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.
Εξάλλου, με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους Δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευση από τους Δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ -Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης