Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αλλάζουν τεκμήρια και ο φόρος στον εισαγόμενο πλούτο - Εκτός περιουσιολογίου οι καταθέσεις

Αλλάζουν τεκμήρια και ο φόρος στον εισαγόμενο πλούτο  - Εκτός περιουσιολογίου οι καταθέσεις
(upd)Την αύξηση του συντελεστή φορολογησης των κεφαλαίων που θα επαναπατρίζονται εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία σήμερα ανακοινώνει νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης.  
Παράλληλα, επισπεύδει την  κατάρτιση του περιουσιολογίου από το οποίο θα εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ μεταθέτει για το 2011 την αύξηση  στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.     Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιουσιολόγιο αφορά στην καταγραφή περίπου 25 εκατ. ακινήτων που υπολογίζεται ότι ανήκουν σε  5,5 εκατ. φορολογούμενους.
Εκτός των ακινήτων και των θέσεων στάθμευσης και των βοηθητικών χώρων θα δηλωθούν πισίνες, αυτοκίνητα, κινητές αξίες, αεροσκάφη, σκάφη, ελικόπτερα και γενικώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.
Του περιουσιολογίου εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις .  Στις δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλλουν σύντομα οι φορολογούμενοι θα ληφθούν ως βάση οι Δηλώσεις Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) της τετραετίας 2005 -2008.
Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει  αλλαγές στις διατάξεις των  τεκμηρίων μετά  τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν περί  αναποτελεματικότητας των υφιστάμενων διατάξεων.  
Χθες, πάντως κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή ο Φίλιππος Σαχινίδης άφησε «παράθυρο» ακόμη και  για συμπληρωματικά  τεκμήρια  χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων.
Αντιδράσεις υπήρχαν και για τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαίων που θα επαναπατρίζονται, με  τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητούν την φορολόγηση αυτών  των  χρημάτων  με συντελεστή  10-15%.
Το νομοσχέδιο προβλεπει φόρο 5% επί της αξίας των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων που αυξάνει σε   8% αν παραμείνουν στο εξωτερικό, αλλά και άτοκη επιστροφής του 50% του καταβληθέντος φόρου σε περίπτωση που τα κεφάλαια αυτά επενδυθούν στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής εκτίμησε χθε στην βουλή  ότι τα τεκμήρια διαβίωσης «δεν μπορούν να πιάσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή», εκφράζοντας δυσπιστία για τους διοικητικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ ζήτησε κλιμάκωση των μέτρων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της δραστικότερης αντιμετώπισης των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση θέσης χρονοδιαγράμματος επένδυσης των κερδών αυτών.

Πρώτη ενημέρωση 00:15

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης