Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανησυχεί για την έκθεση του στην Ελλάδα το ΔΝΤ – Ανησυχίες για τη συμμετοχή στο νέο πακέτο

Ανησυχεί για την έκθεση του στην Ελλάδα το ΔΝΤ – Ανησυχίες για τη συμμετοχή στο νέο πακέτο
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ αξιωματούχοι του έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιμήκυνση» της έκθεσης του στην ευρωζώνη. Ήδη έχει αρχίσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο της Ελλάδας, ενώ αναζητούνται τρόποι να μην επιμηκυνθεί η βοήθεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπως έγινε και με την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο διεθνής Τύπος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει συμμετάσχει στα τρία πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης με συνολικό ποσό 78,5 δις. ευρώ, δηλαδή με το ένα τρίτο των συνολικών πακέτων. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ταμείου αναφέρουν ότι το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το συμφωνημένο 30%, εάν μάλιστα συμμετάσχει και στο νέο πακέτο της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των δανείων που συνάπτει το ΔΝΤ με τις χώρες που το έχουν ανάγκη πρέπει να ισούται με το δεκαπλάσιο της ποσόστωσης τους (quota) στον οργανισμό, με προϋπόθεση οι χώρες αυτές να έχουν καλό δημοσιονομικό παρελθόν.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας, είναι δυνατόν να συνάψει δάνειο («Stand – By Arrangement») 10πλάσιο του ποσοστού της (το οποίο είναι 823 SDRs Special Drawing Rights, με ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 0,65 SDRs), δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στα επιτόκια, για ποσό που ανέρχεται μέχρι το διπλάσιο της ποσόστωσης κάθε χώρας, το ΔΝΤ παρέχει δάνεια με επιτόκιο 1,26%, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί 2% για τα συμπληρωματικά ποσά.
Έτσι, για παράδειγμα, εάν μία χώρα όπως η Ελλάδα- της οποίας το quota ανέρχεται στα 930 εκατ. ευρώ- ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει επιτόκιο 1,26% για τα πρώτα 1,86 δισ. και 3,26% για τα υπόλοιπα 8,14 δισ. ευρώ.
Ήδη σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά 27 φορές το ποσό που μπορεί να αντλήσει από το Ταμείο, ενώ εάν συμμετάσχει και στο νέο πακέτο το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά, παραβιάζοντας το καταστατικό. Παράλληλα, η ποσόστωση για την Ιρλανδία έχει ξεπεραστεί κατά 18 φορές και για την Πορτογαλία κατά 25 φορές, σημεία που γενούν σημαντικές ανησυχίες για το μέγεθος της έκθεσης του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΔΝΤ απαριθμεί σήμερα 182 χώρες μέλη, καθεμία από τις οποίες κατέχει μία συγκεκριμένη ποσόστωση στον οργανισμό. Για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία άνω του 85%. Η χώρα- μέλος με τη μεγαλύτερη ποσόστωση είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν το 17,09%. Παράλληλα, το 33% των ψήφων προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης