Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πολιτική κρίση, δημοσιονομικά προβλήματα και υποβαθμίσεις φέρνουν πιο κοντά την Κύπρο στον μηχανισμό;

Πολιτική κρίση, δημοσιονομικά προβλήματα και υποβαθμίσεις φέρνουν πιο κοντά την Κύπρο στον μηχανισμό;
Δραματικές διαστάσεις λαβαίνει η πολιτική κρίση στην Κύπρο, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολόγησε η έκρηξη των 98 κοντέινερ, που οδήγησε στην τραγωδία της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί.
Σήμερα υπέβαλλαν την παραίτηση τους όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ως ανάληψη της ευθύνης τόσο της τραγωδίας όσο και των επακόλουθων που έχει προκαλέσει στην οικονομία της χώρας. Η παραίτηση μάλιστα, έγινε υπό τη σκιά της υποβάθμισης τόσο της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s χτες όσο και των κυπριακών τραπεζών (εκτός Ελληνικής Τράπεζας) σήμερα. Την ίδια ώρα οι απώλειες στο κυπριακό χρηματιστήριο ξεπερνούν το 3%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμα και πριν την έκρηξη στο Μαρί, η οικονομία αντιμετώπιζε μεγάλη επιδείνωση του ελλείμματος και θεωρείτο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,5% το 2012. Η οικονομία έμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρά τις προσδοκίες ότι σταδιακά θα ανέκαμπτε φέτος παρουσιάζοντας μεγέθυνση της τάξης του 1,5%.
Οι νέες προβλέψεις του υπουργείου κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη το 2011 και οριακή ανάκαμψη του 2012. Χωρίς τη λήψη μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2011.
Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου απέρριψε τα σενάρια περί ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, αναφέροντας ότι «κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι "η Κύπρος μπορεί να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2011 και γίνονται προσπάθειες και για παρακάτω". Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα συζητούν διάφορα μέτρα, αναφορικά με την οικονομία, τόσο για την ικανοποίηση δημοσιονομικών αναγκών όσο και για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων.
Πέραν των υπουργών, τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου Χριστόφια έθεσαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου όσο και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.
Παράλληλα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσιάζει επιδείνωση τον Ιούλιο. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οι προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση τόσο του νοικοκυριού όσο και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες, καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τις αναμενόμενες τιμές πώλησης των καταναλωτικών αγαθών παρουσιάζουν επιδείνωση. Επίσης, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο επίσης παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «επαναδιορίζονται τα μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού λόγω της δύσκολης αποστολής που έχουν να διατελέσουν και της τιτάνιας προσπάθειας να καλυφθούν τα κενά στην ηλεκτροδότηση και των σχεδιασμών για αποκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης