Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H Κίνα θα εμπλακεί στην επαναγορά του ελληνικού χρέους; Οι διαρροές, τα λιγοστά κεφάλαια του EFSF και ο Βενιζέλος....

H Κίνα θα εμπλακεί στην επαναγορά του ελληνικού χρέους; Οι διαρροές, τα λιγοστά κεφάλαια του EFSF και ο Βενιζέλος....
(upd)Και πάλι φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι θα δουν την Κίνα να «ανακατεύεται» στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς ελλείψει κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, το οποίο θα λάβει καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, είναι πολύ πιθανό να δούμε την Κίνα να συμβάλει στην επαναγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλου χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «ένα τρίτο κράτος επιτρέπει να διαμορφωθεί ένας τρίτος πυλώνας, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει τον μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο «τρίτο κράτος» μπορεί να συμμετάσχει την ώρα που η Ευρώπη ταλανίζεται από την κρίση και οι ΗΠΑ ζουν τις δικές τους δυσκολίες με το όριο του χρέους. Αν και ο Ευ. Βενιζέλος δεν ανέφερε ευθέως την Κίνα, παρέπεμψε στις συναντήσεις του με εκπροσώπους της Κίνας στο ΔΝΤ, αναφέροντας ότι οι Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον για την ιδιότητα τους σύμφωνα με το νέο πακέτο. Μάλιστα ρώτησαν τον υπουργό που ανήκουν χώρες σαν την Κίνα, «που μπορεί να είναι οι ίδιες κάτοχοι ομολόγων, κομιστές ομολόγων, πού ανήκουν; Στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;».
Παράλληλα, έντονη είναι η φημολογία ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, ο EFSF, δεν θα είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τη δόση της Ελλάδας πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη καταλήξει για τις λεπτομέρειες της λειτουργίας και του ακριβούς ρόλου του Ταμείου, το οποίο και θα αναλάβει να δημιουργήσει και ένα πλέγμα προστασίας στην επέκταση της κρίσης χρέους της Ελλάδας στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Φρανσουά Μπαρουάν (με τίτλο «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη») τονίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο με την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους της και σε αυτά αποσκοπεί ο μηχανισμός διάσωσης που συμφωνήθηκε. Με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, δηλώνουν οι δύο υπουργοί, απετράπη ο κίνδυνος σοβαρής κρίσης για την ευρωζώνη, ωστόσο όπως λένε δεν είναι «αφελείς», αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί υπομονή, σημαντικές αντοχές και όραμα και στο πλαίσιο αυτό κινούνται προς μία μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση. «Θα υπερασπιστούμε το ευρώ γιατί βελτιώνει τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές της Ευρώπης συνολικά», καταλήγουν ο Γερμανός και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι θα υπερκεράσουν κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί στο δρόμο που επέλεξαν.
Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times σχολιάζουν ότι ενώ η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών έσπασε το πολιτικό αδιέξοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθυστερούν να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, σαν να μην κατανοούν πόση σημασία έχουν οι λεπτομέρειες αυτές. Όπως λέει η εφημερίδα, το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν επαρκεί για να αποσοβήσει τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης, κυρίως επειδή δεν προβλέπει την αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ. Επομένως διαπιστώνει το άρθρο, η ευρωζώνη εξακολουθεί να ακολουθεί στρατηγική συγκεχυμένη και ασυνεπή και τώρα έχει να αντιμετωπίσει και τις απειλές για τη σταθερότητα της Κύπρου, καθώς και τις ενστάσεις του ΔΝΤ. «Αν το νεότερο μεγάλο σχέδιο της ευρωζώνης δε διαλύσει όλες αυτές τις αμφιβολίες, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο για την προετοιμασία ενός ακόμα σχεδίου διάσωσης», καταλήγει το άρθρο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης