Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση - Τι συζήτησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Τρόικα για αποκρατικοποιήσεις και έσοδα

Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση - Τι συζήτησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Τρόικα για αποκρατικοποιήσεις και έσοδα
Ισχυρές πιέσεις από τους επικεφαλής της τρόικας, που ήρθαν χθές στην Αθήνα σε ταξίδι αστραπή, δέχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τα σκληρά μέτρα του Εφαρμοστικού νόμου και να αλλάξει τους συντελεστές του ΦΠΑ.
Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μαζί με τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας Μπομπ Τράα πέρασαν χθες το μεσημέρι την είσοδο της οδού Νίκης και μετέβησαν στον έκτο όροφο για να συμμετάσχουν στην ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους υπουργούς αναπληρωτές Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά.
Οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζήτησαν την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης των ακινήτων του δημοσίου, καθώς πρέπει να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι άντλησης 1,7 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή συνολικά 5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.
Η επιτάχυνση αφορά και στην εφαρμογή του πρώτου εφαρμοστικού νόμου, καθώς και των άλλων που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως πολυνομοσχέδιο) ή αναμένεται να κατατεθούν προσεχώς στη Βουλή (όπως Ενιαίο Μισθολόγιο).
Το καίριο ζήτημα που έθιξαν, μεταξύ άλλων, είναι η κακή πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία που τους κοινοποίησαν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια καταδεικνύουν τη «μαύρη τρύπα» των 4,6 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη δραματική υστέρηση των εσόδων που φθάνει στα 4 δις. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 8,5% και την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 645 εκατ. ευρώ με ετήσιο στόχο 1,9%. Το έλλειμμα αυξάνει με ρυθμό 27,5% στα 12.747 εκατ. ευρώ με ετήσιο στόχο μείωσης 3,9%.
Οι συστάσεις της τρόικας μπορεί να αποτελούν και προμήνυμα νέων μέτρων, καθώς υπάρχει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα «διορθώνεται» αμέσως.
Το ταξίδι αστραπή στόχο είχε να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στα μέσα Αυγούστου, οπότε αναμένεται η επίσημη επίσκεψη της τρόικας υπό τον επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για την πέμπτη αξιολόγηση ενόψει και της υπογραφής της νέας δανειστικής σύμβασης βάσει της πρόσφατης συμφωνίας της 21ης Ιουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στα μέσα Αυγούστου θα εξετασθούν με τους επικεφαλής της τρόικας και τα περιθώρια αλλαγών στη φορολογία ενόψει του νέου νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας εξετάζουν την πλήρη αναθεώρηση της λίστας των προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σε ΦΠΑ. Κι όπως σημείωνε κορυφαίος παράγοντας «Θα αλλάξει πλήρως η λίστα του ΦΠΑ», ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το ύψος των συντελεστών ή ακόμα και για την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζουν τη μείωση της άμεσης φορολογίας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου. «Οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν στους έμμεσους φόρους» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας και σημείωνε πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα βασίζονται στην αρχή του ισοδύναμου αποτελέσματος.
Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε ότι 56 φορείς δεν είχαν αποστείλει οικονομικά στοιχεία στα τέλη Ιουνίου και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν διακοπή της χρηματοδότησής τους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης