Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρεμιέρα με μειώσεις φόρων σε ακίνητα - επιχειρήσεις κάνει ο διάλογος για το Φορολογικό – Καταργούνται φοροαπαλλαγές, ΚΒΣ – Έρχεται νέο «μοντέλο» ΦΠΑ

Πρεμιέρα με μειώσεις φόρων σε ακίνητα - επιχειρήσεις κάνει ο διάλογος για το Φορολογικό – Καταργούνται φοροαπαλλαγές, ΚΒΣ – Έρχεται νέο «μοντέλο» ΦΠΑ
Χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις και νέο «μοντέλο» συντελεστών ΦΠΑ θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στην βουλή.
Παράλληλα καταργείται ο Κ.Β.Σ. ενώ «ψαλιδίζονται» μια σειρά από φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Το κόστος αυτών των φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των ακινήτων και ειδικότερα στον φόρο μεταβίβασης.
Σήμερα επιβάλλεται φόρος 8% για ακίνητα που μεταβιβάζονται αξίας μέχρι 20.000 ευρώ.
Για σπίτια και οικόπεδα αξίας μεγαλύτερης των 20.000 ευρώ ο φόρος αυξάνει στο 10%.
Επίσης, κατά την μεταβίβαση επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη μείωση αυτών των συντελεστών για να «ζεσταθεί» η αγορά του ακινήτου, η οποία που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει κυριολεκτικά «νεκρώσει».
Το «πακέτο» των μέτρων για την οικοδομή μαζί με τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, πρόκειται να συζητηθούν στον διάλογο για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που ξεκινά σήμερα.
Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα έχει προγραμματιστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.
Στην ατζέντα του διαλόγου βρίσκονται:
• Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων: Στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή ενδεχομένως στο 18% ή ακόμη και στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
• Η κατάργηση του ΚΒΣ με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος και των ελέγχων. Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει με τρόπο φυσικά τέτοιο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία. Η πλήρης κατάργησή του κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
• Η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, που φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση των καθαρών κερδών τους και αναμφισβήτητα νέες επιβαρύνσεις, αφού θα εξανεμιστούν ουσιαστικά τα όποια οφέλη προκύπτουν από την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Άλλωστε από έρευνα που έχει κάνει το υπουργείο προέκυψε ότι οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ.
• Η κατάργηση των περισσοτέρων από τις περίπου 800 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι και υπολογίζεται ότι, μαζί με αυτές των νομικών προσώπων, «κοστίζουν στο Δημόσιο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Με βάση πρόσφατες μελέτες του υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο φορολογούμενους κατάφερε να περιορίσει το φορολογητέο του εισόδημα και κατ' επέκταση το φόρο που κατέβαλε κάνοντας χρήση φοροαπαλλαγών που αφορούν νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια. Η κατάργηση φυσικά των φοροαπαλλαγών θα επιβαρύνει κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό πάντως τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν να διατηρηθούν ορισμένες, οι οποίες και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ή να θεσπιστούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τη διατήρησή τους.
• Το νέο μοντέλο συντελεστών ΦΠΑ χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η καθιέρωση ενός και μοναδικού συντελεστή 15%. Οι απανωτές αυξήσεις των συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Στην κυβέρνηση εξετάζουν τη τη μείωση των συντελεστών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) θα πάνε στο 10%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης