Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα spreads δεν αποκλιμακώνονται απλά οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα

Τα spreads δεν αποκλιμακώνονται απλά οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα
Μια εβδομάδα ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο των εργασιών της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Εύλογα λοιπόν γεννάται το εξής ερώτημα. Τελικά αυτή η συμφωνία μας ωφελεί ή όχι; Πρόκειται για μια καλή ή και για μια άλλη  συμφωνία;..
Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε στήριξη – πολιτική και όχι οικονομική – από την ΕΕ, προκειμένου να καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Και, κατά κάποιον τρόπο, τη στήριξη την έλαβε. Ποια λοιπόν η απάντηση των αγορών τώρα; Τα νέα που έρχονται από τους κύκλους των αναλυτών δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα. Η όποια αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας ήταν καθαρά προσωρινή και γρήγορα εξανεμίστηκε. Ήταν άλλωστε πολύ «εύθραυστη» επισημαίνουν οι αναλυτές. Η άποψή τους; Και οι ανησυχίες για την Ελλάδα καλά κρατούν!
Η μέτρια – κατά γενική ομολογία – εικόνα της πρόσφατης δημοπρασίας, οι πιέσεις στο ευρώ, η νευρικότητα των αγορών, το βλέμμα των οποίων δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το spread που δεν λέει να υποχωρήσει, είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας! Τίποτα δεν θα είναι εύκολο!
Το ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010 δεν σταμάτησε να δέχεται ασφυκτικότατες πιέσεις, με τα δημοσιεύματα στα διεθνή πρακτορεία τύπου «η Ελλάδα ρίχνει το ευρώ» να είναι καθημερινό φαινόμενο. Σημειώνεται εδώ ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποχαιρέτησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας απώλειες κατά 6%.
«Η Σύνοδος Κορυφής και οι αποφάσεις της περί μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας απέτυχαν να διασφαλίσουν την πίστη των αγορών», επισημαίνει ο Jane Foley, διευθυντής έρευνας της Forex.com. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που πιστεύει κάτι τέτοιο! Είναι πολύ περισσότεροι! Και όπως όλα δείχνουν η επιφυλακτικότητα των αγορών μεγάλη! Και το στοίχημα για την ελληνική οικονομία ακόμη μεγαλύτερο!

«Από το 2011 η αποκλιμάκωση του spread»

Δυσπιστία και σύγχυση επικρατεί στους διαδρόμους των οίκων σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα και το αυξημένο κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μετά και τις τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων που διενήργησε η ελληνική κυβέρνηση.
Περί αποτυχίας της ΕΕ να διαχειριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα μίας χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ, μιλούν οι αναλυτές, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ως «αποτύπωμα βοήθειας» χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. Η καθυστέρηση αυτή από τη μεριά της ηγεσίας της ΕΕ, αφήνει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο ενδεχόμενο παρέμβασης του ΔΝΤ στο εσωτερικό της ζώνης, κάτι το οποίο οι επενδυτές απέδειξαν ότι δεν επιθυμούν, αφού το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα επιβάλει μόνο τους δικούς του κανόνες.
Επιπλέον, σε εκθέσεις που δημοσιοποιούνται σε μικρή κλίμακα και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2010, μεταξύ άλλων και τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται δε ότι ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο London School of Economics, Razeen Sally, θεωρεί εξαιρετικά απίθανη την επιτυχία του ελληνικού σχεδίου.
Πηγές του «ΒΝ» στα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωζώνης τοποθετούν την αποκλιμάκωση των spreads στο τέλος του 2010, όταν και θα έχει διαφανεί η πρόοδος των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Από τη μεριά του, ο αναλυτής της ING Groep, Padhraic Garvey, θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιρλανδία, δείχνει κατά πόσο οι αγορές εμπιστεύονται τη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης