Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρισέ: Η αβεβαιότητα στις αγορές είναι μεγάλη - Η ΕΚΤ στηρίζει τις τράπεζες ενεργοποιώντας από 10/8, 6μηνες δημοπρασίες ρευστότητας - Πριμοδοτεί το EFSF και το δολάριο - Στο 1,5% το παρεμβατικό επιτόκιο

tags :
Τρισέ: Η αβεβαιότητα στις αγορές είναι μεγάλη - Η  ΕΚΤ στηρίζει τις τράπεζες ενεργοποιώντας από 10/8, 6μηνες δημοπρασίες ρευστότητας - Πριμοδοτεί το EFSF και το δολάριο - Στο 1,5% το παρεμβατικό επιτόκιο
(upd2) Τις έντονες ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Zαν Κλ. Τρισέ κάνοντας λόγο για "συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας". Για το λόγο αυτό επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες. Όπως ανακοίνωσε ενεργοποιείται πρόγραμμα διεξαγωγής 6μηνων δημοπρασιών για τη ρευστότητα των τραπεζών, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 10/8.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες οι δημοπρασίες που πραγματοποιούσε η ΕΚΤ ήταν 3μηνης διάρκειας και η επαναφορά των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας για 6 μήνες καταδεικνύει ότι έχει επιδεινωθεί το κλίμα και μεταβληθεί επί τα χείρω η ρευστότητα των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη....
Ο Τρισέ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε την ανάγκη να διακρατήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης τα κέρδη τους...
Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τόνισε ότι "μέχρι τώρα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κοιμάται, δεν έχει αποσυρθεί όμως".  "Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ακόμη και σήμερα", συμπλήρωσε.
Η ΕΚΤ χαιρετίζει τα νέα μέτρα που έλαβε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, επισήμανε στη συνέχεια ο τραπεζίτης, ενώ αναφερόμενος στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) δήλωσε ότι "εάν οι επεμβάσεις του EFSF στη δευτερογενή αγορά είναι επιτυχείς, τότε δε θα χρειαστεί να επέμβει η ΕΚΤ". "Η έναρξη της νέας λειτουργίας του EFSF θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα", δεν παρέλειψε να τονίσει ο Τρισέ. "Δεν είναι σωστό να περιμένουμε από την ΕΕ άμεσα αποτελέσματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει αντιληπτό και για την πολιτική της ΕΚΤ", δήλωσε ταυτόχρονα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και να τα προσαρμόσουν στο σύμφωνο σύγκλισης. "Εάν οι δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της αγοράς θα πρέπει να επιταχύνουν την προσαρμογή τους", πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίθεση των αγορών στην Ιταλία, ο τραπεζίτης συνέστησε στη χώρα να θέσει σε προτεραιότητα τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. "Ο δείκτης ανάπτυξης της Ιταλίας δεν συμβαδίζει με τς δυνατότητες της χώρας", συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχει η Ιταλία στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, αφού η χώρα δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που θα δανείζει την Ελλάδα, ο Τρισέ απέφυγε να απαντήσει.
Να σημειωθεί εδώ ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ο Τρισέ παρείχε, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στο ισχυρό δολάριο. "Θα βοηθήσει και την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία", τόνισε.
Ο Τρισέ προειδοποίησε για επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των προηγούμενων τριμήνων στηρίχθηκε σε ειδικούς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε ότι η τάση θα συνεχιστεί εξαιτίας της διαδικασίας απομόχλευσης των ισολογισμών και της προσαρμογής των δημοσιονομικών.
Στο μεταξύ, αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 1,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Ειδικοί αναλυτές μάλιστα θεωρούν ότι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δε θα δώσει και πολλά στοιχεία αναφορικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει τη στιγμή που πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Αναλυτής της RBC Capital Markets δήλωσε στο CNBC ότι εκτιμά πως ο κεντρικός τραπεζίτης θα κρατήσει «αμυντική στάση» κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει της συνεδρίασης.
Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1,5% μετά από δύο αυξήσεις από τις αρχές της χρονιάς και παρά το γεγονός ότι κάποια μέλη της ΕΚΤ πιέζουν για νέα αύξηση εν μέσω ανησυχιών για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο επίπεδο του 2,50%, έναντι 2,70% το προηγούμενο διάστημα, αλλά υψηλότερα από το καταστατικό όριο της ΕΚΤ που είναι στο 2%.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 2:45 ώρα Ελλάδα και μισή ώρα μετά θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Τρισέ όπου ο κεντρικός τραπεζίτης θα εξηγήσει το συλλογισμό του για την επιτοκιακή πολιτική, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και νέο γύρο αγοράς ομολόγων ώστε να στηριχθούν οι χώρες της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, το βέβαιο είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει από τη συνεδρίαση του Ιουλίου όταν η ΕΚΤ αποφάσισε τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων του έτους και ο Τρισέ υπαινίχθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις έως το τέλος της χρόνιας.
Έκτοτε τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη – ακόμη και στη Γερμανία – χάνει τη δυναμική της, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν κατάφερε ούτε να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά ούτε και να εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, την τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα οικονομική δύναμη της Ευρώπης.
Αναλυτής της ING υποστηρίζει ότι ο Τρισέ θα προσπαθήσει να «κρατήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Και παρότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για ολοκλήρωση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει η ΕΚΤ σε ένα γύρο μειώσεων – παρά τη διαφαινόμενη μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.
Ο Τρισέ αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα αναφορικά με την Ελλάδα και το νέο πρόγραμμα διάσωσης που αποφασίστηκε, ειδικά βέβαια σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου swap των ομολόγων, αλλά και στο γεγονός ότι έχει εξαρχής δηλώσει την κάθετη διαφωνία του με οποιαδήποτε μορφή ελληνικού «κουρέματος».
Η ελληνική συμφωνία δεν αποκλείεται να διχάσει τους επιτελείς της ΕΚΤ σχετικά με το αν και πότε θα πρέπει να δράσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς η ΕΕ ισχυρίστηκε ότι θα εγγυηθεί τα collateral των ελληνικών τραπεζών.
Η δε μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Κεντρικό τραπεζίτη να σχολιάσει της εξελίξεις, οπότε αυτό που αναμένεται να κάνει θα είναι να υπογραμμίσει την ανάγκη «πολιτικής ενότητας».
Πάντως, αυτό που είναι ευρέως αναμενόμενο σήμερα είναι να ανακοπεί τουλάχιστον για φέτος η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων, καθώς και να επιστρέψει η ΕΚΤ στις μαζικές αγορές ομολόγων, πολιτική που σταμάτησε πριν από 18 μήνες.
Εν τω μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένεται να διατηρηθούν επίσης αμετάβλητα τα κεντρικά επιτόκια στο χαμηλό του 0,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης