Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο τα «φέσια» του ελληνικού δημοσίου

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο τα «φέσια» του ελληνικού δημοσίου
Τα 6,628 δισ. ευρώ έφτασαν τον Ιούνιο τα «φέσια» του ελληνικού δημοσίου από τα 6,487 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου το κράτος έχει δημιουργήσει νέες οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν σε διάστημα 90 ημερών.
Ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με ληξιπρόθεσμες ύψους 6,7 δισ. ευρώ, ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,85 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.
Πιο αναλυτικά, οι δήμοι και άλλοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν 892 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 423 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται δηλαδή για ανεξόφλητες οφειλές προς επιχειρηματίες και κατασκευαστές που έχουν εκτελέσει έργα.
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που υπάρχει στο μνημόνιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τονίζει ρητά ότι πρέπει να εξοφλούνται εντός 90 ημερών και να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή το 2011.
Παρόλα αυτά, έχει συσσωρευτεί ένα ποσό ύψους 6,63 δισ. ευρώ και το οποίο μόλις τελικά πληρωθεί θα αυξήσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ταμειακή βάση το πρώτο εξάμηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε τα 14,7 δισ. ευρώ από 12,55 δισ. ευρώ το Μάιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των φορέων της γενικής κυβέρνησης, 794 φορείς απέστειλαν στοιχεία, επί συνόλου 853, με συνέπεια να απειλούνται με διακοπή χρηματοδότησης, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εκφράσει τη πρόθεσή του να διακόψει τη χρηματοδότηση όσων δεν έχουν δώσει στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης