Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την ιδέα του ευρωομολόγου ρίχνει στο τραπέζι η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους - Berlusconi: Θα εντατικοποιήσουμε τα μέτρα λιτότητας

tags :
Την ιδέα του ευρωομολόγου ρίχνει στο τραπέζι η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους - Berlusconi: Θα εντατικοποιήσουμε τα μέτρα λιτότητας
(upd5) Για εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου του ο Silvio Berlusconi, Ιταλός Πρωθυπουργός, με σκοπό τον ισορροπημένο προϋπολογισμό το 2013. "Θα εισάγουμε συνταγματική ρύθμιση για να εξισορροηθεί ο προϋπολογισμός", δεσμεύτηκε, ενώ συμπλήρωσε πως Γερουσία και Βουλή θα συνεργαστούν την επόμενη εβδομάδα με επίκεντρο τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Berlusconi δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η ιταλική οικονομία είναι σταθερή και οι τράπεζες της αξιόπιστες.
Στη συνέχεια ο Ιταλός Πρωθυπουργός προσέθεσε πως συνομίλησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο, N. Sarkozy και λοιπούς αξιωματούχους. "Χρειάζεται κοινή δράση από όλα τα κράτη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση", τόνισε. "O Giulio Tremonti (ΥΠΟΙΚ) θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα", υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, G. Tremonti, με τη σειρά του επισήμανε πως σκοπεύει να αυξήσει τη λιτότητα μεταξύ του 2012-2013 αντί για 2013-2014.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Rehn: Μοναδική η περίπτωση της Ελλάδας

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επίτροπος επισήμανε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, γι' αυτό και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα περιοριστεί στην περίπτωση της χώρας μας.
Κατά τον Ρεν, η μείωση του επιτοκίου του δανείου στο 4% για την Ελλάδα πρέπει να μειώσει στο 10% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2020,ενώ μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και την ανταλλαγή ομολόγων το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κατά 26 δισ ή στο 12% του ΑΕΠ.
Ο επίτροπος σε άλλο μέρος της ομιλίας του επισήμανε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως αναμενόταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η πολιτική θέληση για την υπεράσπιση του ευρώ.
Αναφερόμενος στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον EFSF, ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα της δανειακής του ικανότητας πρέπει να ενισχυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το EFSF να είναι λειτουργικό άμεσα.
"Ειδικοί εργάζονται να δώσουν σάρκα και οστά στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί ζήτημα εβδομάδων και όχι μηνών", σημείωσε επίσης.
Να σημειωθεί εδώ ότι σε νωρίτερη παρέμβασή του, ο Ρεν, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν αναμένεται το Φθινόπωρο να παρουσιάσει έκθεση αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου.... Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να εστιάσει στο κατά πόσο η έκδοση ευρωομολόγου είναι σε θέση να βελτιώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις - Επαφές Μέρκελ, Σαρκοζί, Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι
Μετά την προειδοποιητική επιστολή - κραυγή αγωνίας του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τις έντονες ανησυχίες του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Ζ.Θαπατέρο, αλλά και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ήδη από χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο. Με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναφερόμενος στην Ισπανία και την Ιταλία ζητά την άμεση διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας....
Κατά τον Μπαρόζο, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είχαν στοχευμένη επίδραση στις αγορές, καθώς το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν είναι πολύπλοκο και ανεπαρκές...
Η κρίση της Ευρωζώνης δεν πλήττει πλέον μόνο την περιφέρεια, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος ζητά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών EFSF και ESM, ακόμη και μέσω του επανακαθορισμού τους...
Στο μεταξύ, επιστολή - απάντηση σε αυτήν που έλαβε από τον Μπαρόζο έστειλε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως απαιτείται συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι εάν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου εφαρμοστούν κατά έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο θα εξοπλίσουν την Ευρώπη με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.
Κατά τον Πρωθυπουργό, οι πρόσφατες εξελίξεις αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση. "Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, εκτός από την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές", τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
" Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους ηγέτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην πράξη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς και από τα κράτη - μέλη, και προπαντός, από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο", καταλήγει ο Πρωθυπουργός.
Τις έντονες ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές εξέφρασε χθες και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Zαν Κλ. Τρισέ κάνοντας λόγο για "συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας". Για το λόγο αυτό επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες...

(Πρώτη ενημέρωση 08.13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης