Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι συμβαίνει στα ομόλογα ; Οι τακτικές του ΟΔΔΗΧ και οι στόχοι των hedge funds που σορτάρουν επιθετικά

Τι συμβαίνει στα ομόλογα ; Οι τακτικές του ΟΔΔΗΧ και οι στόχοι των hedge funds που σορτάρουν επιθετικά
(upd3)Το πιο εξόφθαλμο κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα συμβάλλοντας στην διατήρηση των υψηλών spreads του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που ακυρώνουν την προσπάθεια για μείωση των ελλειμμάτων.
Το spread προ της συνόδου κορυφής ήταν στις 325 μονάδες βάσης και μετά την σύνοδο κορυφής βρέθηκε στις 374 μονάδες βάσης άρα επί της ουσίας η αποτρεπτικότητα του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν βοήθησε.
Δεν αποκλείεται πάντως το spread να επιδιώξει να τεστάρει τα παλαιότερα υψηλά δηλαδή να κινηθεί προς τις 400 μονάδες.
Στον αντίποδα ο ΟΔΔΗΧ δεν επιθυμεί δημοπρασίες με επιτόκιο πάνω από 6% ενώ δεν εξετάζει την έκδοση καλυμμένων ομολογιών έναντι εγγυήσεων ακινήτων αλλά θα δώσει μάχη εντός του πεδίου της αγοράς. Παράλληλα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων σε δολάρια 5-10 δισ όπως έχει ήδη αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.
Ωστόσο η έκδοση σε δολάρια ενέχει τον κίνδυνο της μερικής κάλυψης καθώς οι αμερικανοί αυτή την περίοδο τηρούν αρνητική στάση στα ελληνικά ομόλογα.
Το μείζον ερώτημα που πρωτίστως πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί δεν μειώνεται το spread καθώς μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ , την  απόφαση για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος και την παρέμβαση της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν  θεωρητικά ευνοϊκότερες συνθήκες.
Οι βασικοί λόγοι σχετίζονται
1)Με το γεγονός ότι οι ξένοι δανειστές γνωρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χρειασθεί να δανεισθεί επιπλέον 11,5 δις ευρώ τους επόμενους 2 μήνες. Είναι προφανές ότι θα συντηρήσουν τα spreads υψηλά για να κερδίσουν περισσότερα.
Οι ξένοι διαμορφώνουν την τιμολόγηση και αυτό είναι γεγονός στα ελληνικά ομόλογα.
2)Οι δανειστές στην Ελλάδα είναι αυτοί που σορτάρουν τα ομόλογα.
Το παράδειγμα της Barclays είναι χαρακτηριστικό.
Η Barclays έχει δημιουργήσει μια μεγάλη short θέση στα ελληνικά ομόλογα.
Αυτό το γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο και παραδόξως η Barclays ήταν ανάδοχος της δημοπρασίες των 10ετών ομολόγων.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο η Barclays ήταν αυτή που κάλυψε μέρος της δημοπρασίας των 20ετών που υλοποιήθηκε ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ομόλογα οι short.
Από τα 390 εκατ ευρώ η Barclays κάλυψε πάνω από 140 εκατ ευρώ.
3)Η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ομολόγων είναι τόσο ακραία που αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή.
Συγκεκριμένα ένα fund αναζητώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχει σορτάρει έφθασε να πληρώνει επιτόκιο έως -16% σε τράπεζα ώστε να την δελεάσει και να τις πουλήσει ελληνικά ομόλογα για να κλείσει εν συνεχεία τις short θέσεις.
Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να είναι ακραία αλλά καταδεικνύουν το μέγεθος της στρέβλωσης.
Τώρα τα επιτόκια της αγοράς βρίσκονται στο -4% δηλαδή ένα fund δίνει ρευστότητα για να πάει ομόλογα με επιτόκιο -4% χάνει κεφάλαιο δηλαδή.
4)Έχει δημιουργηθεί ένα σκληρό μπλοκ αμερικανικών τραπεζών που σορτάρουν την αγορά και είναι η J P Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs.
H ομάδα αυτή είναι ξεκάθαρο ότι  ακολουθεί σκληρή γραμμή κερδοσκοπίας στην Ελλάδα.
5)Η κατάσταση στα ομόλογα της Ελλάδας όμως έχει προκαλέσει και άλλου είδους παρενέργειες.
Π.χ. υπάρχουν γερμανικές και βρετανικές τράπεζες που έχουν δανείσει ελληνικές τράπεζες έναντι ομολόγων και οι ξένες τράπεζες ζητούν να επιστρέψουν τα ομόλογα και να πάρουν την ρευστότητα τους πίσω δηλαδή θέλουν να σπάσουν πρόωρα την συμφωνία.
Για να δελεάσουν προσφέρουν 50 με 55 εκατ ευρώ bonus στις ελληνικές τράπεζες.
6)Υπάρχουν funds γεγονός λίγα τα οποία ακολουθούν ακραίες τακτικές.
Προσπαθούν να τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδος και να τεστάρουν αν όντως υπάρχει μηχανισμός οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.
Η ομάδα αυτή των fund  είναι η πιο επικίνδυνη.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης