Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προβληματίζει η ανάμειξη ΔΝΤ στην Ελλάδα - Eurostat: Εκτιμά το έλλειμμα στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ

Προβληματίζει η ανάμειξη ΔΝΤ στην Ελλάδα - Eurostat: Εκτιμά το έλλειμμα στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ
(upd) Αρνητική εμφανίζεται η Ελλάδα σε οποιαδήποτε ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης της, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ξένα μέσα ενημέρωσης τα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση ανάμειξης του θα έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε σχετικό υπόμνημα αναφορικά με τα μέτρα που θα ζητηθούν από την Ελλάδα σε περίπτωση που το ΔΝΤ συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τα μέτρα να φανούν σκληρά που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές
Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν την αντίθεση τους στη παρέμβαση του ΔΝΤ, ενώ καθόλου απίθανο δε θεωρείται το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ευρωπαϊκών συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση της μορφής βοήθειας που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, είναι σαφής και η πρόθεση της Ελλάδας να λάβει το ταχύτερο κάποιας μορφής βοήθεια.
Ωστόσο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών προχώρησε λίγο μετά τα δημοσιεύματα σε διάψευση της φημολογίας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Την ίδια ώρα, αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 παρατηρούνται μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, καθώς τα στελέχη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως έκλεισε την περασμένη χρονιά πάνω από το 14% του ΑΕΠ, κάνοντας έτσι δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δαπάνες ύψους 3,2-3,4 δισ. ευρώ (1,4-1,5% του ΑΕΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως χρέη των νοσοκομείων και κοινοτικές εισροές, που αν δεν διευκρινιστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος  στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης