Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνίες για μελλοντικά χρηματιστηριακά έσοδα από εισηγμένες ΔΕΚΟ μελετούν στο ΥΠΟΙΚ – Έρχονται αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις – Οι 4 δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ελέγξει η Τρόικα

 Συμφωνίες για μελλοντικά χρηματιστηριακά έσοδα  από εισηγμένες ΔΕΚΟ μελετούν στο ΥΠΟΙΚ – Έρχονται αλλαγές στις  αποκρατικοποιήσεις  – Οι 4 δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ελέγξει η Τρόικα
Συμφωνίες για μελλοντικές υπεραξίες από τις εταιρίες που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση με τους υποψήφιους επενδυτές.
Το μοντέλο αυτό εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο μετά το αρνητικό κλίμα στις χρηματαγορές και το οποίο οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων.

Το ενδεχόμενο αυτό αφήνουν ανοικτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τον προβληματισμό που εξέφρασε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Γ. Κουκιάδη λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων διεθνώς.
Από την αρχή του χρόνου, το Χρηματιστήριο υποχωρεί 30%, με τις κινήσεις των εισηγμένων κρατικών εταιρειών να κινούνται ανάλογα.
Οι μετοχές μάλιστα ορισμένων από τις επιχειρήσεις που κατέχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι από την στιγμή που οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή δεν μπορούν να γίνουν συμφωνίες για αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται εναλλακτικά μοντέλα πώλησης των εισηγμένων ΔΕΚΟ ώστε να μην «ξεπουληθούν αντί ευτελούς τιμήματος».
Μεταξύ αυτών είναι να ληφθούν στο μέλλον υπόψιν οι χρηματιστηριακές μιας εταιρείας, που αποκρατικοποιείται.
Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα με την Τρόικα.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την άντληση 1,7 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 5 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους από την πώληση της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα).
Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ.
Πάντως, οι αποκρατικοποιήσεις μαζί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η «μαύρη τρύπα» προϋπολογισμού, το ενιαίο μισθολόγιο, η φορολογική μεταρρύθμιση και συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου θα βρεθούν στο στόχαστρο των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Οι ξένοι έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ενώ κλιμάκια της τεχνικής αντιπροσωπείας έχουν ξεκινήσει το δημοσιονομικό «τσεκ – απ» του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αποτελέσουν και τη βάση της εισήγησής τους στους επικεφαλής της τρόικας.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει τις επαφές του με τους υπουργούς αναπληρωτές Παντελή Οικονόμου και Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς και τα στελέχη του υπουργείου ενόψει της συνάντησης που θα έχει ενδεχομένως με τους επικεφαλής της τρόικας την άλλη εβδομάδα.
Στο επίκεντρο της πέμπτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ (5,8 δις. από ΕΕ και 2,2 δις. από ΔΝΤ), η οποία κατά πως φαίνεται θα είναι και η τελευταία του πρώτου δανείου του 2010, βρίσκονται οι εξής τομείς:
1.Ιδιωτικοποιήσεις. Με αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο ο υπουργός θα συμφωνήσει προηγουμένως με την τρόικα. Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν χθές ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές», δεδομένου ότι προαπαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την άντληση 1,7 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 5 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους από την πώληση της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα). Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ.
2.Έλλειμμα προϋπολογισμού. Η διόγκωση της «μαύρης τρύπας» στα 4 δις. ευρώ κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου 2011 έχει προκαλέσει την μήνιν της τρόικας πριν ακόμα αφιχθεί στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια που έπιασαν από σήμερα δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητούν την αιτία του κακού πριν εισηγηθούν μέτρα ανατροπής της αρνητικής πορείας του προϋπολογισμού. Στην υστέρηση των εσόδων κοντά 3,5 δις. ευρώ έχει προστεθεί πλέον και η υπέρβαση των δαπανών πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Η τρόικα θα απαιτήσει, πάντως, την πλήρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου βάσει του οποίου το έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί στα 17 δις. ευρώ φέτος. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστούν ακόμα και νέα μέτρα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αγγίξουν τουλάχιστον τον τομέα των δαπανών, είτε αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών είτε ακόμα και στην εφαρμογή μιας πιο σκληρής εκδοχής για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
3.Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ταχύτητα υλοποίησής τους βρίσκεται στο επίκεντρο των ελεγκτών, καθώς περιμένουν να δουν το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στην παιδεία, την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κ.λπ. Κατά τις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και το ζήτημα της φορολογίας, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ισοδύναμου αποτελέσματος.
4.Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Τούτο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει φέτος εξοικονομήσεις 250 εκατ. Ευρώ από αυτό τον τομέα .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης