Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κατά ευρωομολόγου και φόρου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ο J. Ackermann - Pimco: Αφήστε την Ελλάδα, να χρεοκοπήσει

Κατά  ευρωομολόγου και  φόρου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ο J. Ackermann - Pimco: Αφήστε την Ελλάδα, να χρεοκοπήσει
Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι για τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann, το προτεινόμενο σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη, το οποίο ανακοίνωσαν από κοινού η Angela Merkel και ο Nicolas Sarkozy.
«Η Ελλάδα καταγράφει καλή πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNBC ο Ackermann. Ωστόσο, αναφορικά με το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο ίδιος εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης να είναι κερδοφόρες, οδηγώντας μέρος των εργασιών τους σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές.
Ο Ackermann δήλωσε ότι είναι εναντίον δύο ζητημάτων που δεν αναφέρονται από τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο - ένα διευρυμένο ταμείο διάσωσης για τα μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, και οποιαδήποτε μορφή κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. «Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός είναι εφικτός μόνο αν υπάρχει κάποιου είδους πολιτική ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

Kashkari (Pimco): Αφήστε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να χρεοκοπήσουν


Να αφήσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να χρεοκοπήσουν καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς ο οικονομολόγος της Pimco, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας ομολόγων στον κόσμο, Neel Kashkari.
Οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν μόνο τη βιωσιμότητα της Ισπανίας και της Ιταλίας, και όχι των τριών χωρών που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό, δήλωσε ο οικονομολόγος της Pimco.
«Οι πολιτικοί καθυστερούν και ουσιαστικά αρνούνται να λάβουν αποφάσεις, καθώς το «φάρμακο» που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα είναι πολύ οδυνηρό», ανέφερε ο Kashkari, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι είναι εμφανής η επιδείνωση της κρίσης παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Η Γερμανία, η Γαλλία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διοχετεύσουν ένα μαζικό πακέτο διάσωσης σε όλα τα μέλη, εκτός από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αυτές οι χώρες πρέπει να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, ενώ με το μεγάλο πακέτο θα προστατευθούν η Ιταλία και η Ισπανία.
Αναφορικά με την απόφαση των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη μη αύξηση του διαθέσιμου κεφαλαίου του EFSF, ο Kashkari θεωρεί ότι αυτή ήταν λανθασμένη. Αλλά αντιλαμβάνεται ότι για τους Γερμανούς φορολογούμενους είναι πολύ πιο εύκολο να διασώσουν την ΕΚΤ, εάν χρειαστεί βοήθεια από ότι τους Έλληνες ή τους Ιρλανδούς, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί ως οι διαφθαρμένοι της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης