Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Αυστρία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα αν η Ευρωζώνη κάνει δεκτό το αίτημα της Φινλανδίας

Η Αυστρία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα αν η Ευρωζώνη κάνει δεκτό το αίτημα της Φινλανδίας
(upd3) Η Αυστρία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα αν οι χώρες της Ευρωζώνης εγκρίνουν το αίτημα της Φινλανδίας για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε από την αυστριακή πλευρά ότι οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Ελλάδας - Φινλανδίας.
Σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης τόνισε ότι "τα collaterals θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Θα διαπιστώσουμε, αν ισχύει αυτό".
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, δεν έχει λογική, καθώς άλλες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν στην πραγματικότητα την εγγύηση, ενώ πρόσθεσε, ότι από όσο γνωρίζει, ότι η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυτή τη θέση.
"Εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εγγύηση, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην πραγματικότητα, οι άλλες χώρες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συμφωνία σήμερα και αύριο, αναφέρει, το Reuters, ενώ προσθέτει ότι η Αυστρία αναζητά ένα μηχανισμό, με τον οποίο ορισμένες χώρες θα πάρουν περισσότερες εγγυήσεις από άλλες.
"Ορισμένες χώρες θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο, με το οποίο αυτές οι χώρες θα πάρουν λιγότερες εγγυήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών.

Μιχελάκης: Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία

Τις ενστάσεις της ΝΔ όσον αφορά τις εγγυήσεις που ζήτησε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μετά και και την ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε με τη σειρά της ανάλογες εγγυήσεις, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης, δεν περέλειψε να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ είχε ήδη από χθες επισημάνει πως η συμφωνία με την Φινλανδία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, σημείωσε ο ίδιος, το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
"Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει, τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης