Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε οριακά σημεία η οικονομία στις 425 μ.β. το spread - Ο Τρισέ στέλνει την Ελλάδα στην ΕΕ-ΔΝΤ – Απειλεί η S&P με υποβάθμιση

Σε οριακά σημεία η οικονομία στις 425 μ.β. το  spread  - Ο Τρισέ στέλνει την Ελλάδα στην ΕΕ-ΔΝΤ – Απειλεί η S&P με υποβάθμιση
(upd8)Εκρηκτικό είναι το μίγμα για την ελληνική οικονομία με το spread να διαμορφώνεται στις 425 μονάδες βάσης έχοντας καταγράψει και  υψηλό ημέρας τις 447 μονάδες βάσης.
Ο Τρισέ της ΕΚΤ με διπλωματική γλώσσα ουσιαστικά έστειλε την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα  έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί. Η Ελλάδα θα αποφασίσει το πότε και αν θα τον ενεργοποιήσει τόνισε εμφατικά.
Παράλληλα ανέφερε  ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την πορεία των ελληνικών τραπεζών ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις μεγάλες διακυμάνσεις στο spread των ομολόγων το οποίο βρίσκεται στις 425 μονάδες βάσης.
Μετά τον Τρισέ ήρθε και η προειδοποίηση της Standard and Poor’s τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου το spread δηλαδή είναι πιθανή μια υποβάθμιση της οικονομίας.
Στην αγορά ομολόγων εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλους με την ΗΔΑΤ να ανοιγοκλείνει καθώς απέσυραν πάνω από 4 φορές τις τιμές στα ομόλογα οι τράπεζες.
Μάλιστα χρειάσθηκε να παρέμβει και η ΤτΕ η οποία σε  συνεργασία με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς  αποφάσισαν να διευρυνθεί το εύρος τιμής αγοράς και τιμής πώλησης από τις 75 στις 150 μονάδες βάσης στα ομόλογα   ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά η οποία ανοιγοκλείνει για να μην καταρρεύσει.
Μετά την κίνηση αυτή  άρχισε να μειώνεται το  spread στην 10ετία από τις 447 μονάδες βάσης στις 429 μονάδες βάσης ενώ στην 5ετία που είχε  εκτροχιασθεί στις 543 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 500 μονάδες βάσης.
Το νέο άλμα του spread στα ομόλογα είναι απόρροια  της διάχυτης ανησυχίας ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών χρεοκοπίας και ότι θα υποχρεωθεί να καταφύγει στην στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ. Το www.bankingnews.gr  είχε αποκαλύψει ότι στις 450 μονάδες βάσης θα ξεκινήσουν τα ισχυρά stop losses ενώ πάνω από τις 500 μονάδες βάσης spread η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα για την αγορά η Citigroup συνεχίζει τις πωλήσεις οποία πουλώντας με μαζικότητα ελληνικά ομόλογα ειδικά τις τελευταίες ημέρες συμβάλλοντας  στην εκτόξευση του spread και ταυτόχρονα παρέσυρε και άλλους επενδυτές να πωλήσουν θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Τι πραγματικά συνέβη όμως;
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες η Citigroup είχε εντολές πελατών της κυρίως ασφαλιστικών ταμείων pension funds από τις ΗΠΑ τα οποία είχαν θέσει συγκεκριμένα σημεία stop losses.
Η διατήρηση του spread τις προηγούμενες ημέρες πάνω από τα 350 μονάδες βάσης είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτικές επιτροπές των πελατών της Citigroup να πάρουν την δύσκολη απόφαση καθώς καταγράφουν τεράστιες ζημίες να πωλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Μέσω της Citigroup ίσως να πωλήθηκαν μεταξύ 350-450 εκατ ευρώ κατ’ εκτίμηση αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Citigroup πούλησε και ομόλογα που κατείχε στα χαρτοφυλάκια της.
Όμως γιατί προκλήθηκε πανικός;
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός που προκάλεσε την πλήρη κινητοποίηση του ελληνικού δημοσίου, κοινώς πανικοβλήθηκαν.
Διαπίστωσαν ότι πουλάνε ελληνικά ομόλογα και μακροπρόθεσμοι επενδυτές αυτοί που υπό άλλες συνθήκες δεν επηρεάζονται από τους short.
Όταν το ελληνικό κράτος διαπίστωσε ότι πουλάνε ομόλογα μακροπρόθεσμοι επενδυτές απλά υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αναστραφεί η κατάσταση.
Δεν είναι σαφές αν οι θέσεις που θα ρευστοποιηθούν μέσω Citigroup έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν.
Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι πάνω από τις 400 μονάδες βάσης spread μόνο stop losses θα ρευστοποιούνται και η μαζικότητα των πωλήσεων θα αυξηθεί αν το spread οδηγηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης.

Τι συμβαίνει με τα collateral- «Το τέλος του φθηνού δανεισμού … πλησιάζει»

Μεγάλες ανησυχίες για τους νέους κανόνες παροχής εγγυήσεων που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράζονται από τους αναλυτές, ενόψει της συνάντησης της ΕΚΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση έως ΒΒΒ- και πέραν του 2010 που ανακοινώθηκε στις 26/3 ίσως αποβεί μοιραία για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ωστόσο από 1/1/2011 η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα με κλιμακωτό επιτόκιο ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που ενέχει το κρατικό ομόλογο που της προσφέρεται ως ενέχυρο, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της χαμηλής αξιολόγησης της χώρας μας. Αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αντιμετωπίσουν την απόρριψη της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα είναι επώδυνο, επισημαίνει ο διευθυντής οικονομολόγος της Fortis Bank Nederland, Nick Kounis, άποψη που συμμερίζεται και ο αναλυτής της Goldman Sachs, Erik Nielsen.
Μάλιστα ο Nielsen θεωρεί ότι η ΕΚΤ άθελα της βάλλει κατά των ελληνικών τραπεζών, καθώς δρα σύμφωνα με την αξιολόγηση των διεθνών οίκων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με βάση την αξιολόγηση που έχει δώσει ο οίκος Moody's (Α2), καθώς η S&P και η Fitch έχουν υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «ΒΒΒ+».

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης