Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κομισιόν: Μόνο η Φινλανδία έχει ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα - Κρίσιμο το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας

Κομισιόν: Μόνο η Φινλανδία έχει ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα - Κρίσιμο το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας
(upd5) Το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα κληθεί να λύσει το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί με τις εγγυήσεις που ζήτησε, και έλαβε επί της αρχής, η Φινλανδία, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Αυστρίας, όσο και της Ολλανδίας και της Σλοβενίας. Αν και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αποφύγει να πάρουν θέση επί του θέματος δύο μέρες τώρα, την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να λύσουν το ζήτημα.
Σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν αρχίσει και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο του Eurogroup, όπου και θα τεθεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Από τη μεριά της η Κομισιόν, με μία μέρα καθυστέρηση, δήλωσε ότι η συμφωνία της ελληνικής και της φιλανδικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να στρεβλώσει το πνεύμα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταλήξουν αν η συμφωνία κινείται στα όρια των συμπερασμάτων της Συνόδου. Ακόμη δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να γίνει κατάχρηση χρήσης των εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που ζήτησε εγγυήσεις.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες των αποφάσεων της Συνόδου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους.
Η είδηση των απαιτήσεων για παροχή εγγυήσεων και από άλλα μέλη της Ευρωζώνης προβληματίζει τις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι έτσι υπονομεύεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "η συμφωνία των Φινλανδών δημιουργεί ασυμμετρίες στη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα και ανοίγει τη πόρτα για ειδικές απαιτήσεις από άλλες χώρες".
Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, τόνισε ότι είναι αβάσιμη η παρέμβαση σε μία συμφωνία μεταξύ δύο χωρών από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, ώστε το Ελσίνκι να αποδεσμεύσει τη δόση που του αναλογεί για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Καμία αλλαγή δεν θα γίνει δεκτή στην εν λόγω συμφωνία, ξεκαθάρισε η κ. Urpilainen, αναφέροντας, παράλληλα, ότι η Φινλανδία δεν γνωρίζει τι θα κάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Πολλές αντιδράσεις και ανησυχίες εγείρονται από τη συμφωνία με τη Φινλανδία, καθώς, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία ζητούν και αυτές με τη σειρά τους ανάλογες εγγυήσεις, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, τα γυρίζει όπως φαίνεται τώρα η Αυστρία μετά το μπέρδεμα χτες που δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει χρηματικές εγγυήσεις στη Φινλανδία για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Der Standard, η Αυστρία ποτέ δεν ζήτησε εγγυήσεις. Μάλιστα ήταν αντίθετη με αυτήν την ιδέα. Ωστόσο αυτό που ζήτησε ήταν ίση μεταχείριση μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας.
Μάλιστα η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας πρότεινε να συνδεθεί η παροχή εγγυήσεων με την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο χρέος της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν ισχυρή έκθεση στο ελληνικό χρέος να μην ζητούν εγγυήσεις. Ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο την πρόταση για παροχή εγγυήσεων στο 20% του χορηγηθέντος ποσού.
Στο μεταξύ κορυφαίος Φινλανδός τραπεζίτης εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο για την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, είναι απίθανο να λάβει οποιαδήποτε χώρα εγγυήσεις για το δάνειο που θα δώσει στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού - ασφαλιστικού ομίλου της Φινλανδίας, Reijo Karhinen, ανέφερε ότι, συνεπώς, είναι σχεδόν απίθανο η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο για την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, ανέφερε ο ίδιος.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OP-Pohjola εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι "το ευρωσύστημα μπορεί να αποτύχει".
"Η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις από το φθινόπωρο" για να αντιμετωπίσει την κρίση, σημείωσε ο κ. Karhinen.

Επικρίσεις από τον Τύπο

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σε σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Οι Φινλανδοί θέτουν σε κίνδυνο τη διάσωση των Ελλήνων» σημειώνει ότι «η Φινλανδία ζητά για την οικονομική της βοήθεια προς την Ελλάδα ιδιαίτερες εγγυήσεις και τις παίρνει. Τις απαιτήσεις αυτές συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πακέτο διάσωσης κινδυνεύει».
Την ίδια άποψη έχει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι «μετά τη Φινλανδία και η Αυστρία ζητά εγγυήσεις στο ίδιο περίπου ύψος. Με τον τρόπο αυτό όμως η Αθήνα δεν έχει κανένα περιθώριο να αντιδράσει και η διάσωση τίθεται σε κίνδυνο.»
«Η Φιλανδία μάλλον δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο για την Ελλάδα»
Καμία χώρα δεν είναι πιθανό να λάβει εγγύηση για το δάνειο που θα δώσει στην Ελλάδα και συνεπώς η Φινλανδία μάλλον δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού - ασφαλιστικού ομίλου της Φινλανδίας σε εφημερίδα της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Για πρώτη φορά ανησυχώ ότι το ευρωσύστημα μπορεί να αποτύχει», δήλωσε ο κ. Ρέιγιο Κάρχινεν, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OP-Pohjola, στην εφημερίδα Savon Sanomat, προσθέτοντας: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις από το Φθινόπωρο» για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα εξετάζεται στις Βρυξέλλες η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τη χορήγηση εγγύησης, ενώ εγγύηση ζητούν και η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης