Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αύριο επιβεβαιώνουν τις πολιτικές Μέρκελ – Σαρκοζί που προκάλεσαν sell off στις αγορές οι Μπαρουάν και Σόιμπλε

Αύριο επιβεβαιώνουν τις πολιτικές Μέρκελ – Σαρκοζί που προκάλεσαν sell off στις αγορές οι Μπαρουάν και Σόιμπλε
Μπορεί Γερμανοί και Γάλλοι να διατείνονται ότι θα προστατεύσουν το ευρώ και την ευρωζώνη, ωστόσο οι δηλώσεις και οι αποφάσεις τους μάλλον άστοχες μπορούν επιεικώς να χαρακτηριστούν, καθώς ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για ακόμη μία φορά την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας νέο κύμα sell off στην αγορά.
Αύριο θα υπάρξει συνάντηση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, Francois Baroin, και του Γερμανού ομολόγου του Wolfgang Schaeuble, ώστε να συζητήσουν τις αποφάσεις του πρόσφατου ραντεβού των ηγετών των χωρών τους Ν. Sarkozy και Α. Merkel. Μάλιστα, σε κοινό τους άρθρο την Παρασκευή στους Financial Times, οι δύο υπουργοί είχαν προϊδεάσει (για ακόμη μία φορά), ότι οι αποφάσεις τους θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της προστασίας του ευρώ (όπως και τους τελευταίους 20 μήνες).
Ωστόσο, οι δύο τους είχαν παραδεχτεί ότι χρειάζονται καλύτερα εργαλεία ώστε να βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, ώστε τα κράτη – μέλη να έχουν το απαραίτητο χρόνο για να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των δαπανών τους. Οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο Ευρωζώνη θα πάρει χρόνο και τόνισαν ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το πώς θα συντονίσουν καλύτερα τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο υπουργοί στήριξαν την ιδέα τόσο ο EFSF όσο και ο ESM να ενισχυθούν, ώστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρόληψης και ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και να μπορούν να επεμβαίνουν στις δευτερογενείς αγορές εάν είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση
κινδύνους μόλυνσης της κρίσης. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν στην προοπτική κεφαλαιακής ενίσχυσης των δύο Ταμείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης