Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το σήριαλ με τις φιλανδικές εγγυήσεις συνεχίζεται – Πόλεμος δηλώσεων χωρίς καμία γραμμή – Αναζητούν τι άλλες εγγυήσεις μπορεί να δώσει η Ελλάδα...

Το σήριαλ με τις φιλανδικές εγγυήσεις συνεχίζεται – Πόλεμος δηλώσεων χωρίς καμία γραμμή – Αναζητούν τι άλλες εγγυήσεις μπορεί να δώσει η Ελλάδα...
(upd5)Ατέρμονες δείχνουν οι συζητήσεις και ο πόλεμος των δηλώσεων για τις εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία για να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με την σκανδιναβική κυβέρνηση να προσπαθεί να αναδειχθεί σε θεματοφύλακα των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Μάλιστα, στελέχη της κυβερνώσας παράταξης επικαλούνται τη δήλωση των συμπερασμάτων της συνόδου της 21ης Ιουλίου, η οποία αναφέρει ότι όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις ώστε να καλυφθεί ο κίνδυνος που προκύπτει για τις χώρες - δανειστές μέσω του EFSF.
Παράλληλα, εντός των συνόρων της Φινλανδίας το ζήτημα έχει λάβει τρομερές διαστάσεις με την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου να αναζητά τρόπους βελτίωσης της συμφωνίας, με κύριο στόχο την έγκριση της από την ευρωζώνη.
Ήδη στο τραπέζι φαίνεται ότι πέσει το σχέδιο παροχής εγγυήσεων ακίνητης περιουσίας και real estate από την πλευρά της Ελλάδας για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στο πακέτο διάσωσης της χώρας, ενώ από την πλευρά της ευρωζώνης οι αντιδράσεις είναι αποσπασματικές. Η εικόνα δεν διαφέρει ούτε και στη Γερμανία, η οποία δείχνει διχασμένη ακόμη και μέσα στους κυβερνητικούς κόλπους.
Σύμφωνα με νέες τοποθετήσεις Γερμανών αξιωματούχων το Eurogroup δεν έχει δώσει καμία έγκριση στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για το θέμα των εγγυήσεων, ενώ οι όποιες αξιώσεις για εγγυήσεις σε χρυσό πρέπει να αποφευχθούν, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητάς τους. Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, το Eurogroup θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους παροχής εγγυήσεων.
Με τη σειρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, ζητά να υπάρξει απόφαση των χωρών της ΕΕ για το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε μεμονωμένες συμφωνίες για εγγυήσεις, όπως αυτή που συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία. Η Fekter ζητά είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για εγγυήσεις είτε αυτές οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλες τις μικρές χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Οι πρώτες συζητήσεις στην ευρωζώνη, σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal, είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -μετρητών και πιθανόν χρυσού- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Τώρα εξετάζεται, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ελληνικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Η εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπόδια για ένα τέτοιο σχέδιο. «Ένα εμπόδιο είναι ότι σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προορίζεται ήδη να πωληθεί και οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην ύπαρξη των αντίστοιχων εσόδων. Υπάρχει επίσης η δυσκολία να καταγραφεί ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα. Η ιδέα της χρήσης της ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη για την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί σθεναρά κατά κάθε συμφωνίας που θα προέβλεπε τη χρήση ελληνικής γης ή ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης.
«Το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της δράσης έχει διευρυνθεί», διαπιστώνουν οι Financial Times, προσθέτοντας πως η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς την Φινλανδία «είναι απλά καταστροφική» για τον ευρύτερο στόχο βοήθειας της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει μόνον τις αγορές που πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν χάσει τη θέληση να λύσουν το πρόβλημα και δυσπιστούν εκ νέου για το ελληνικό ζήτημα.
Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, ο Μ. Fucks, προειδοποίησε χθες ότι ούτε η Φινλανδία, αλλά και καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα λάβει ειδικές εγγυήσεις από τη χώρα μας για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης. Στο  ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel, μιλώντας στη γερμανική Βουλή χτες, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία ειδική μεταχείριση της Φινλανδίας, αναφορικά με το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων, καθώς όπως φαίνεται να δήλωσε χαρακτηριστικά "οι συμφωνίες δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο".
Εάν η Ελλάδα δεν παράσχει εγγυήσεις, τότε η Φινλανδία δεν θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, ανέφερε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας, J. Katainen.
Ο Katainen τόνισε ότι η Φινλανδία απαιτεί εγγυήσεις από την Ελλάδα, ενώ γνωστοποίησε ότι για το θέμα αυτό διεξάγει συζητήσεις και με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.  "Η συμφωνία με την Ελλάδα ενδεχομένως να αλλάξει ωστόσο η παροχή εγγυήσεων είναι απαραίτητη", τόνισε χαρακτηριστικά. "Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πρέπει να καθυστερήσει την οριστικοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης