Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θέμα νομιμότητας των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ θέτει ο Γερμανός πρόεδρος - Ομόλογα ύψους 112 δισ. κατέχει η ΕΚΤ

Θέμα νομιμότητας των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ θέτει ο Γερμανός πρόεδρος -  Ομόλογα ύψους 112 δισ. κατέχει  η ΕΚΤ
Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειες τα βάζει ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος έκανε μάλιστα και νύξη για τη νομιμότητα αυτών των κινήσεων.
Σύμφωνα με τον Βουλφ, σε νομικό επίπεδο η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων χωρά αμφισβήτησης, ενώ σε επίπεδο οικονομικής αποτελεσματικότητας, μακροπρόθεσμα δεν είναι εγγυημένη.
Υπενθυμίζεται σήμερα ότι υπήρξε νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ στα ιταλικά ομόλογα, φτάνοντας το συνολικό ποσό της παρέμβασης, από την αρχή του προγράμματος τον Ιούνιο του 2010.
Μέχρι τώρα, οι αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων φτάνουν τα 30 δις. ευρώ, με τα 22 δις ευρώ εξ’ αυτών να έχουν αγοραστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και επανενεργοποιήθηκε το Πρόγραμμα Αγορών Tίτλων (Securities Markets Program), για χώρες μέλη της Ευρωζώνης με μεγάλο χρέος (Ιταλία και Ισπανία κυρίως).
Έτσι, η συνολικά αξία των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αυξήθηκε στα 112 δις ευρώ, έναντι 74 δις ευρώ προηγουμένως.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ υπάρχουν περί τα 48 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα, 16 δις. ευρώ ιρλανδικά και περί τα 8-10 δις. ευρώ πορτογαλικά. Στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 120 δις. ευρώ οι αγορές κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης