Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί η Φινλανδία απειλεί - ορατά πλέον - το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας...

Γιατί η Φινλανδία απειλεί - ορατά πλέον - το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας...
Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι απαιτήσεις της Φινλανδίας για ελληνικές εγγυήσεις δεν απειλούν να τινάξουν στον αέρα το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, η κατάσταση μάλλον είναι πιο ανησυχητική...
Έως και την περασμένη εβδομάδα αυτό που ξέραμε είναι ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, μια συμφωνία ωστόσο την οποία δεν αποδέχονταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
Χθες έγινε γνωστό ότι η σκανδιναβική χώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα - κάτι που μαρτυρά το αμετακίνητο του χαρακτήρα της στο θέμα των εγγυήσεων - προτείνοντας τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας η οποία θα διακρατά ελληνικά assets που θα διατηρούνται ως εγγύηση για το δάνειο που θα δώσει.
Η νέα εταιρεία θα διατηρεί κεφάλαια τα οποία θα υπόκεινται στο δίκαιο του Λουξεμβούργου, ενώ θα είναι εταιρεία holding.
Μάλιστα, η Φινλανδία ζητά να ισχύσει το ίδιο καθεστώς για όλα τα κράτη μέλη. Έτσι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδος, τα assets της νέας εταιρείας θα περάσουν στην κατοχή των κρατών – μελών.
"Εάν η Φινλανδία δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις της, θα αποσυρθεί από το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προκαλώντας νέο κύμα αβεβαιότητας στις αγορές", δεν σταματούν να προειδοποιούν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αν και η συνεισφορά της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι μεγάλη - εκτιμάται περίπου στα 1,4 δισ ευρώ - έχει αυξημένη βαρύτητα καθώς προσδίδει προοπτική, λόγω της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ που διατηρεί η πιστοληπτική της ικανότητα.
"Οι απαιτήσεις του Ελσίνκι για ελληνικές εγγυήσεις μεταδίδονται με ταχύτατο ρυθμό και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία και απειλούν με κατάρρευση την προσπάθεια της Ευρωζώνης να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία", επισημαίνει μεγάλη μερίδα αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης