Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σκληρές διαπραγματεύσεις Βενιζέλου με την τρόικα που ζητά μέτρα-σοκ....έρχονται απολύσεις και περικοπές - Αμφισβητεί την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής - Tι δηλώνει ο Rehn

Σκληρές διαπραγματεύσεις Βενιζέλου με την τρόικα που ζητά μέτρα-σοκ....έρχονται απολύσεις και περικοπές - Αμφισβητεί την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής - Tι δηλώνει ο Rehn
(upd2) Έντονες πιέσεις δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για δραστική περικοπή δαπανών και μέτρα-σοκ, όπως απολύσεις και περικοπές ώστε να «κλείσει» εντός στόχου ο προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρέθηκε χθες σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς κλήθηκε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα εν μέσω διεθνούς κρίσης και ενώ οι τροϊκανοί απαιτούν να μη μείνουν στα χαρτιά διαρθρωτικές αλλαγές (Μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα), αλλά και να αρχίσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
Ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (EKT), ενώ η συνάντηση διεκόπη στις 9 το βράδυ και αναμένεται να συνεχιστεί σε νέο ραντεβού που κλείστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 12 σήμερα το μεσημέρι.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε η περικοπή των δαπανών και παρότι η τρόικα δέχεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η δραματική κατάσταση στις αγορές δυσκολεύει την πώληση μεριδίων εισηγμένων εταιρειών, συζητά επανακαθορισμό μόνο του προγράμματος και όχι των ποσοτικών στόχων. Ούτως ή άλλως, η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις είναι τεράστια.
Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αναφέροντας ότι το Γραφείο είναι προφανές πως δεν διαθέτει "τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων".
"Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών", εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στην ίδια έκθεση ο αρμόδιος για την οικονομία επίτροπος της ΕΕ, Olli Rehn επισημαίνει χαρακτηριστικά δια στόματος του εκπροσώπου του"Τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης".
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το βασικό συμπέρασμα αυτής της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο η δυναμική του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ο A. Altafaz σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση της συνέπεσε χρονικά με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε, ακόμη, ότι η Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης