Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διαψεύδει ο Βενιζέλος τα περί εμπλοκής με την τρόικα - Στον αέρα παραμένει η 6η δόση - Έως 14/9 το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Διαψεύδει ο Βενιζέλος τα περί εμπλοκής με την τρόικα - Στον αέρα παραμένει η 6η δόση - Έως 14/9 το προσχέδιο του προϋπολογισμού
(upd8) Διέψευσε τα σενάρια περί διακοπής των συνομιλιών με την Τρόικα στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι θα επακολουθήσει δεύτερος κύκλος συνομιλιών σε δέκα μέρες. Οι συζητήσεις που έγιναν με την τρόικα ήταν πολλές, αλλά διεξήχθησαν σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε ο υπουργός γνωστοποιώντας ότι δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου ώστε να παρουσιαστεί ένα προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2012. Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr για την αναθεώρηση του ελλείμματος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "ο στόχος του ελλείμματος αναπροσαρμόζεται αυτόματα λόγω της ύφεσης", αποφεύγοντας να δώσει μία τάξη μεγέθους, όπως και απέφυγε να πάρει θέση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το έλλειμμα τοποθετείται μεταξύ 8,6-8,7% από 7,6% που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Οι συζητήσεις με την τρόικα ήταν πολύωρες αλλά διεξήχθησαν και διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.
Αναφορικά με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός επανέλαβε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί το 90% στη συμμετοχή, τότε το Eurogroup θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το ζήτημα. Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι απαντήσεις 57 Υπουργών Οικονομικών από αντίστοιχες χώρες, και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε ο υπουργός, θέτοντας σε προτεραιότητα την ανάσχεση της ύφεσης. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, του ενιαίου μισθολόγιου, της εργασιακής εφεδρείας, των αλλαγών στη φορολογική διοίκηση & δικαιοσύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανακοινωθούν άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ύφεση, η οποία, όπως είπε, θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν διαβλέψει οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στον τελικό αριθμό, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κυμαίνεται κοντά στο 5%. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό οδηγεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις.
«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».
«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Σκοπός είναι να προστατευθεί το συμφέρον της οικονομίας, του Έλληνα πολίτη, κυρίως του νέου και του άνεργου. Προωθούμε αλλαγές στη φορολογική δικαιοσύνη αλλά και στη λειτουργία της εφορίας ώστε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή. Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγές και στα εργασιακά, σε συνεννόηση με την τροϊκα.
Οσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αιχμές άφησε για την υποδοχή των αγορών του προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπενθύμισε για ακόμη μία φορά τις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν από την Ελλάδα ώστε να πειστούν οι θεσμικοί εταίροι ότι τα χρήματα τους βελτιώνουν την κατάσταση. "Δεν πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε το κλίμα και το πρόγραμμα μόνοι μας", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διεθνής αγορά αξιολογεί με κακόπιστο το πρόγραμμα και πρέπει να είμαστε συνεπείς.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε ακόμη ένα άνοιγμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. "Χρειάζεται συστράτευση και υπομονή για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα. Είμαστε ανοιχτοί σε καλές ιδέες και προτάσεις και στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε δεδομένα", ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά δεν παρέλειψε να κριτικάρει τη στάση της αντιπολίτευσης για την οποία δήλωσε ότι "έχει μεταφυσικά χαρακτηριστικά".
Οι εκθέσεις που βγάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και υπεύθυνες, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση της επικεφαλής του Γραφείου μετά την αντίδρασή του για το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης για το χρέος.
Όταν υπάρχουν εκθέσεις από οίκους αξιολόγησης που είναι άδικες για την ελληνική οικονομία, υπάρχει η αξίωση να απαντήσει η κυβέρνηση στους οίκους, το ίδιο ήμουν υποχρεωμένος να κάνω και στη περίπτωση αυτή, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για την απάντησή του στην οποία αμφισβήτησε ανοικτά την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Όταν υπάρχει έκθεση από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν κτλ, ποτέ δεν ενεργούν μονομερώς, και η ΤτΕ ακολουθεί την ίδια μέθοδο διασταυρώνοντας τα στοιχεία της με την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός, ενώ το Γραφείο προχώρησε με έναν τρόπο ... «Αυτό είπα στην απάντησή μου», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ανεξήγητο να υπάρχει «σε απόλυτη και μετωπική αντίθεση» με το ΔΝΤ την Ε.Ε. την ΕΚΤ ένα έγγραφο με τίτλο «Βουλή των Ελλήνων» που να λέει ότι η δυναμική του χρέους είναι ανεξέλεγκτη.
Αυτό είναι ανεξήγητο και όπως με καλείτε να σχολιάσω εκθέσεις διεθνών οργανισμών έτσι και τώρα είπα και τη γνώμη μου για την εγκυρότητα της έκθεσης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει στο ίδιο ύφος: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν είναι ελεγχόμενο, αλλά πρέπει να βγάζει υπεύθυνες και τεκμηριωμένες εκθέσεις.
Την ίδια αξιωση που έχουμε από τους ξένους, έχουμε και για τους Έλληνες. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του, από εκεί και πέρα είναι θέμα της Βουλής, κατέληξε στην αναφορά του για το θέμα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανάφερε:
Ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε σκληρές πιέσεις και κριτική από τους δανειστές της χώρας για πρόσθετα μέτρα και για απολύσεις -εξπρές στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το κλιμάκιο αναμένεται να επιστρέψει σε δέκα μέρες, αναβάλλοντας προσωρινά την σύσκεψη του, θέτοντας έτσι υπό νέα αμφισβήτηση την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 27 του μήνα.
Πηγή της τρόικας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Από τη μεριά τους τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα
Οι πρόσθετες παρεμβάσεις αποτελούν μονόδρομο για τους ξένους που εκτιμούν ότι φέτος θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία έσοδα 1,1 δις. ευρώ.
Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι υπερβάσεις 600 εκατ. ευρώ που εντοπίζονται στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων τότε η «μαύρη τρύπα» στο φετινό Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής θα αγγίξει το 1,7 δις. ευρώ!
Σύμφωνα με τους πιστωτές το μέγεθος αυτής της απόκλισης οδηγεί το έλλειμμα στα επίπεδα του 8,6% με 8,7%.
Μία μονάδα δηλαδή υψηλότερα από τον στόχο του Μνημονίου που προσβλέπει φέτος σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ από 10,5% που διαμορφώθηκε το 2010.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την συγκεκριμένη πρόβλεψη της Τρόικας καθώς εκτιμά πως το έλλειμμα φέτος θα αποκλίνει της αρχικής πρόβλεψης του Μνημονίου πλην όμως δεν θα υπερβεί το 8,1% με 8,2%.
Οι ξένοι πίεσαν ασφυκτικά την κυβέρνηση έτσι ώστε η φετινή δημοσιονομική απόκλιση να καλυφθεί με νέα μέτρα από την στιγμή που δεν αρκούνται με τις υποσχέσεις για μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά.
Η δραστική περικοπή των δαπανών θεωρείται αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φθάσει και κυρίως αν αυτή τη φορά θα περάσει το σταθερό αίτημα της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις.
Οι επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ζήτησαν εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις εργαζομένων και γενικώς ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων ζητά η Τρόικα
Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρήσεων και ακινήτων του δημοσίου, αποτέλεσε το έτερο αίτημα της τρόικας, η οποία δυο μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διαπιστώνει ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Στον τομέα αυτό φαίνεται να συμφωνούν μόνο ως προς την ανακατανομή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αίτημα που υπάρχει από ελληνικής πλευράς, και σε καμία περίπτωση στην αναθεώρηση του στόχου για έσοδα 1,7 δις. ευρώ τέλη Σεπτεμβρίου και 5 δις. τέλη του έτους.
Οι ελεγκτές πάντως εξεπλάγησαν με την διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει βρει το ποσό των 1,3 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ διήρκησαν περίπου τρεις ώρες.

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο επικεντρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση της έκτης δόσης, των 8 δις. ευρώ για την Ελλάδα.
Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών προσπαθούσαν να πείσουν τους ελεγκτές από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παρά την βαθύτερη ύφεση η λήψη όλων των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση θα φέρουν το έλλειμμα κοντά στον φετινό στόχο.
Στην χθεσινή πρωινή συνάντηση οι ελεγκτές ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του μέτρου περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων οργανισμών το οποίο με την σειρά του θα ενεργοποιήσει και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και ένταξης στο δημόσιο των ελαστικών όρων εργασίας .
Υπενθυμίζεται ότι σε όσους ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία θα υπάρχει η δυνατότητα με την παρέμβαση του ΑΣΕΠ, να επιλέξουν μια θέση τακτικού προσωπικού σε ποσοστό ως 10% των συνολικών αναγκών .
Δηλαδή η κάλυψη των κενών θέσεων δεν θα γίνει με νέες προσλήψεις, αλλά σε όποιες προσλήψεις γίνονται ένα 10% θα καταλαμβάνεται από πολίτες εργαζόμενους που προέρχονται από τη δεξαμενή των πλεοναζόντων σε ποσοστό 30% θέσεις συμβασιούχων και σε ποσοστό απεριόριστο θέσεις μερικής απασχόλησης.

Τον Οκτώβριο το ενιαίο μισθολόγιο
Παράλληλα με την μείωση του προσωπικού οι εκπρόσωποι της τριμερούς ζήτησαν και ειδικά μέτρα για την μείωση του μισθολογικού κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησαν ενιαίο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ και των δημόσιο τομέα . Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε δέσμευση για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Οκτώβριο.
Επίσης υποσχέθηκαν ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου θα ξεπεραστούν και τα εμπόδια για την εφαρμογή νέου μισθολογίου σε όλες τις επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει δικαίωμα ελέγχου . Στην επιμονή της τρόικας για άμεσα μέτρα η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν αφού οι πρόσθετες αμοιβές που θα πρέπει να περικοπούν είναι ενταγμένες σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας που δεν μπορούν να καταργηθούν άμεσα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης