Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κλείσιμο κρατικών φορέων και οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 - Στο 8,2% αναθεωρείται ο φετινός στόχος για το έλλειμμα

Κλείσιμο κρατικών φορέων και οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 - Στο 8,2% αναθεωρείται ο φετινός στόχος για το έλλειμμα
Στο 8,2% του ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται ο φετινός στόχος για το έλλειμμα από 7,6% που προέβλεπε αρχικά το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Η αναθεώρηση έρχεται ως αποτέλεσμα της πρωτοφανής ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία και η οποία κινείται πέρα από κάθε πρόβλεψη που είχαν κάνει για φέτος κυβέρνηση και Τρόικα.
Κατά τις πληροφορίες, η υποχώρηση που θα σημειώσει φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα αγγίξει το 5,5%, με την ύφεση να συρρικνώνει το συνολικό παραγωγικό πλούτο της χώρας στα 221 δις. ευρώ από 234 δις. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση έκανε ακόμη λόγο ακόμη και για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έστω και σε οριακό ποσοστό της τάξης του 0,1%.                     
Την αναθεώρηση του φετινού στόχου του ελλείμματος επιβεβαίωσε χθες Ευάγγελος Βενιζέλος στην χθεσινή έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε  τα σενάρια που έκαναν λόγο για εμπλοκή αυτών των διαπραγματεύσεων και για εσπευσμένη αχαχώρηση των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕκΤ.
«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο υπουργός.
«Αυτό το 10ήμερο», προσέθεσε, «θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού».
Στο ίδιο μήκος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα με την οποία επιβεβαιώνεται η προγραμματισμένη αναχώρηση  του κλιμακίου των ελεγκτών.
Οι ξένοι θα επιστρέψουν μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την έκθεση αξιολόγησης για την χώρα μας.
Όταν θα ξανάρθουν  θα επεξεργαστούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012 που θα έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο.
Λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης η κυβέρνηση δεν έχει κανένο περιθώριο για παροχές με το νέο προϋπολογισμό πλην αυτής  της μείωσης του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 19%.
Θέμα για το οποίο υπήρξε συμφωνία με την Τρόικα.
Το νέο προϋπολογισμό θα στιγματίζουν οι απολύσεις, αφού η εργασιακή εφερδρεία επεκτείνεται σε  όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Οργανισμούς.
«Θα διευρυνθεί η δεξαμενή» του μέτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι « δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες».
Εκτός της εργασιακής εφεδρείας έμφαση θα δίνει ο νέος προϋπολογισμός και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και για τις οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει «νευρική κρίση» στην Τρόικα η οποία βλέπει την κυβέρνηση να προαναγγέλλει αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του κράτους, χωρίς όμως να τις υλοποιεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων για το οποίο η τρόικα πιστεύει ότι μεταρρύθμιση έχει μείνει στη μέση...
Οι ξένοι τόνισαν στον υπουργό ότι η κυβέρνηση  θα πρέπει  να προχωρήσει αποφασιστικά στην απελευθέρωση στο χώρο των μεταφορών και να αρθούν περιορισμοί τόσο στα επαγγέλματα της οδηγίας Μπολκενστάιν όσο και στα επαγγέλματα εθνικής απελευθέρωσης, όπως είναι: οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες  οι συμβολαιογράφοι κλπ.      
Κεφαλαιώδες ζήτημα αποτελεί για την τρόικα το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, το οποίο με την σειρά του θα ενεργοποιήσει και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και ένταξης στο δημόσιο των ελαστικών όρων εργασίας
Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρήσεων και ακινήτων του δημοσίου, αποτέλεσε το έτερο  αίτημα της τρόικας, η οποία δυο μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διαπιστώνει ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Στον τομέα αυτό φαίνεται να συμφωνούν μόνο ως προς την ανακατανομή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αίτημα που υπάρχει από ελληνικής πλευράς, και σε καμία περίπτωση στην αναθεώρηση του στόχου για έσοδα 1,7 δις. ευρώ τέλη Σεπτεμβρίου και 5 δις. τέλη του έτους.
Στις επαφές που προηγήθηκαν οι  ελεγκτές πάντως εξεπλάγησαν με την διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει βρει το ποσό των1,3 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις  που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.
Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της Ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Ανέφερε  ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης