Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία Βενιζέλου – Τρόικας για μείωση του ΦΠΑ στο 19% - Νέο Ποινολόγιο για φορολογικά αδικήματα καταρτίζει η Εφορία

 Συμφωνία Βενιζέλου – Τρόικας για μείωση του ΦΠΑ στο 19% - Νέο Ποινολόγιο για φορολογικά αδικήματα καταρτίζει η Εφορία
Μείωση ΦΠΑ στο 19% και ηπιότερο Ποινολόγιο για μια σειρά από φορολογικά αδικήματα προωθεί από το 2012 η κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδουν οι πληροφορίες, τα δύο αυτά μέτρα θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» με τις παροχές με το οποίο θα πάει ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ.

Ως προς τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση καταλήγει σε γενναία μείωση του φόρου αφού όπως διαπίστωσε οι απανωτές αυξήσεις που έγιναν στους συντελεστές όχι μόνο δενέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αντίθετα συνέβαλαν στην τόνωσητης φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο με τις αλλαγές στην έμμεση φορολογία που παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Τρόικα προβλέπει την μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 19% από τα σημερινά επίπεδα του 23%.
Πρόκειται για μία υποχώρηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς, θα τονώσει την κατανάλωση και θα περιορίσει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντων.
Της μείωσης θα εξαιρεθούν τα υπόλοιπα δύο κλιμάκια του φόρου, του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% και του υπερμειωμένου 6,5% ο οποίος επιβάλλεται σε μια μικρή κατηγορία αγαθών.
Με τον τρόπο αυτό οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις απώλειες στα φορολογικά έσοδα που θα προκαλέσει η μείωση των συντελεστών αλλά και τους κινδύνους από τα κενά των εισπράξεων που ελλοχεύουν για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Σύμφωνα πάντως με την έκθεση του σχεδίου το κόστος για τον προϋπολογισμό από την μείωση του υψηλού ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ, μέρος του οποίου σχεδιάζει να αναπληρώσει ηκυβέρνηση από τις περικοπές που θα γίνουν στον μισθολογικό τομέα του Δημοσίου και στις δαπάνες των φοροαπαλλαγών.
Έτσι τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άλλα αγαθά θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Καμία επίσης μεταβολή δεν θα υπάρξει και για το πολύ χαμηλό κλιμάκιο του φόρου 6,5%στο οποίο θα διατηρηθούν τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα θέατρα και η διαμονή στα ξενοδοχεία - ιδιαίτερα δε μετά την ανάσα που έδωσε ο τουρισμός στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Αντίθετα με ΦΠΑ 19% θα επιβαρύνεται από το 2012 τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά του αυτοκινήτου, τα οινοπνευματώδη ποτά ,τα είδη οικιακής χρήσης, η αγορά του ακινήτου ( σ.σ. εφόσον δεν καταργηθεί),οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.α.
Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εστιάτορες και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Παρά την υποχώρηση στο 19% επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι ο συντελεστής δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλός σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Κατά τις πληροφορίες, το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ θα περιληφθεί στο «καλάθι» των παροχών που σκοπεύει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 76ηςΔιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο «καλάθι» θα βρίσκεται και η αναμόρφωση του Ποινολογίου της Εφορίας που ετοιμάζουν την τρέχουσα περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Η εισήγηση που έχει κάνει ο Παντελής Οικονόμου στον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα της Εφορίας που ενεργοποιούνται για μια σειρά από φορολογικά αδικήματα, όπως είναι:
• Τα πρόστιμα που επιβάλει η Εφορία κατά την διάρκεια του φορολογικού ελέγχου
• Τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος καταργείται
• Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν το εισόδημα από τα ακίνητα ή από τις γεωργικές επιχειρήσεις
• Τα πρόστιμα που βάζει η Εφορία για τις περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ΦΠΑ ή ανακριβούς δήλωσης, ή εκπρόθεσμης υποβολής κλπ.
Πολλά από αυτά τα χρηματικά πρόστιμα έχει φτάσει το υπουργείο Οικονομικών να μην μπορεί να τα εισπράξει λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες φορολογούμενοι.
Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν την δυσκολία των πολιτών και των επιχειρήσεων για την καταβολή αυτών των χρεών σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση.
Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, να μην μπορούν να πληρωθούν από τους υπόχρεους με αποτέλεσμα να καταλήγουν και να φουσκώνουν την «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στον τομέα των ακινήτων ταο ποία τις περισσότερες φορές έχουν οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να τα αποσπάσει από τα διοικητικά Δικαστήρια.
Για το λόγο αυτό στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μία μείωση αυτών των προστίμων θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την καταβολή τους από τους πολίτες που στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικά αδικήματα.
Το νέο Ποινολόγιο εκτιμάται ότι θα γλιτώσει την κυβέρνηση και από τον πειρασμό των χαριστικών ρυθμίσεων στον οποίο μοιραία οδηγείται από την αδυναμία είσπραξης αυτών των χρεών.
Άλλωστε η αναμόρφωση του Ποινολογίου της Εφορίας κρίνεται επιβεβλημένη μετά την κατάργηση του ΚΒΣ που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει με τρόπο τέτοιο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης