Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: «Η Γερμανία μπορεί αν θέλει να μην συμμετάσχει στον μηχανισμό» -Σύσκεψη για τα έσοδα

Παπακωνσταντίνου: «Η Γερμανία μπορεί αν θέλει να μην συμμετάσχει στον μηχανισμό» -Σύσκεψη για τα έσοδα
(upd) Δεν αίρεται το δίχτυ ασφαλείας  που εξασφάλισε η Ελλάδα σε περίπτωση που ένα κράτος της ευρωζώνης δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμός στήριξης .
Αυτό δήλωσε  σε συνέντευξη του στον κρατικό κανάλι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Πακωνσταντίνου , «φωτογραφίζοντας» τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί η γερμανική πλευρά στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Το πακέτο στήριξης θα εφαρμοσθεί κανονικά και η Ελλάδα θα δανεισθεί από τις υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο της ευρωβοήθειας.
Ο υπουργός Οικονομικών , άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις στον δημόσιο τομέα που ενδεχομένως θα φέρει η εμπλοκή του ΔΝΤ στην συμφωνία.  
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο περικοπών στις κρατικές δαπάνες με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων φορέων, οι οποίες θα οδηγήσουν περικοπές θέσεων εργασίας τουλάχιστον 40.000 – 50.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Τα μέτρα που αναμένεται να ζητήσει ΔΝΤ  από την Ελλάδα εστιάζονται σε :
Πρόσθετες περικοπές των δημοσίων δαπανών είτε με συγχωνεύσεις φορέων είτε με πρόσθετες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.
Εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που αποτελεί μόνιμη συμβουλή του Διεθνούς Οργανισμού προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού πρόκειται να απασχολήσει το αυριανό Υπουργικό Συμβουλίου από την ατζέντα του οποίου θα απουσιάζει ο φάκελος των αποκρατικοποιήσεων.
Τούτο συνεπάγεται με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος γεγονός που σημαίνει ότι ο στόχος των 2,5 δις. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος  από τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου  στις κρατικές εταιρίες θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί.

Σκληρό pressing για τα έσοδα

Σκληρή γλώσσα σε 23 Εφόρους που δεν απέστειλαν στοιχεία για τις εισπράξεις του α΄ τριμήνου απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Το γεγονός αυτό πιθανόν να δημιουργεί μία στρεβλή εικόνα στα δημοσιοποιούμενα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα μεγέθη του οποίου αποκλίνουν κατά 216, 6 εκατ. στο σκέλος των εσόδων.
Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε επίσης ότι μόνο 3 από τις 67 Εφορίες της Αθήνας καλύπτουν τους στόχους της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ  καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%.
Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο» και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Τέλος ζήτησε από τους επικεφαλής των ΔΟΥ να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Μ. Χ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης