Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ο χρόνος τελειώνει… Πληθαίνουν οι φωνές που εξετάζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι είναι συνεπής και το ΔΝΤ ετοιμάζει νέα μέτρα

Ο χρόνος τελειώνει… Πληθαίνουν οι φωνές που εξετάζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι είναι συνεπής και το ΔΝΤ ετοιμάζει νέα μέτρα
(upd)Ο χρόνος τελειώνει. Αυτή η αίσθηση επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα και για το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ. Η χώρας μας ξεχωρίζει και στον διεθνή Τύπο, με τους Έλληνες να εμφανίζονται από τις αναλύσεις ότι τελικά λίγα έχουν καταλάβει για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και τα τελευταία στοιχεία για τη οικονομία, τα οποία έδειξαν ότι η ύφεση έφτασε στο 7,3% το β’ 3μηνο, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική της ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται μάλιστα εδώ ότι τόσο όταν υπογράφτηκε το Μνημόνιο την άνοιξη του 2010, όσο και όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, είχε συμπεριληφθεί η προοπτική της ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Ούτε και από το μέτωπο των στόχων, για την εκταμίευση της έκτης δόσης, τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά. Σχεδόν κανένας στόχος δεν έχει επιτευχθεί, αναφέρει ο διεθνής Τύπος, ο οποίος υπενθυμίζει και τα λόγια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι τα λεφτά… «κόβονται». Και με καθόλου χρήματα στα ταμεία, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους της. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε και μία μαζική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πράγμα για το οποίο η Ευρώπη είναι αμφίβολο εάν έχει προετοιμαστεί.
Η Τρόικα θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλύψει έδαφος τριών μηνών για να αποφύγει την καταστροφή. Με ένα άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας και ένα αντίστοιχο στο εξωτερικό, είναι πολύ πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να περάσει από τις συμπληγάδες.
Ωστόσο, το αρνητικό σενάριο μπορεί να αποφευχθεί, τουλάχιστον προσωρινά, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να εξετάζει νέα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει αποκλειστικά για την ελληνική περίπτωση την ερχόμενη Τετάρτη.
Κατά τις πληροφορίες πρόκειται για μια σειρά από μεγάλα μέτρα, καθώς ο διεθνής οργανισμός φέρεται να κρίνει ως αναποτελεσματικά τα μικρά και αποκλειστικά διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα αυτά μέτρα που εξετάζει για την Ελλάδα το ΔΝΤ θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν το πρόγραμμα λιτότητας της χώρας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στους κύκλους του οργανισμού είναι ότι "ναι μεν η Ελλάδα ψηφίζει νέα μέτρα, αλλά δεν τα εφαρμόζει".
Μεταξύ των νέων μέτρων που εξετάζει το ΔΝΤ δεν αποκλείονται οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και νέες σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

"Η μόνη εναλλακτική της Ελλάδας είναι η επιστροφή στη δραχμή"

Ενδεικτική είναι η ανάλυση του αρθρογράφου του Reuters Martin Hutchinson, ο οποίος θεωρεί ότι το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αυξήθηκε πολύ παραπάνω από την παραγωγικότητα μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο που τα μέτρα λιτότητας δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την ισορροπία της οικονομίας.
Ο αρθρογράφος, προτείνει την «δραχμοποίηση» στην Ελλάδα, την επιστροφή δηλαδή στη δραχμή, που θα επιτρέψει στις αγορές να θέσουν μισθολογικά επίπεδα που θα αντανακλούν την ελληνική πραγματικότητα και, από την άλλη, στις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χωρίς την βοήθεια της ΕΕ, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το ευρώ.
Η δραματική αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα στα 30.400 δολάρια για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, προήλθε από επιδοτήσεις και δανεισμό και όχι από παραγωγικότητα, αναφέρει ο Hutchinson, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών λογαριασμών στην Ελλάδα, δείχνει ότι η χώρα παραμένει μη ανταγωνιστική.
Συγκριτικά με την Βουλγαρία και το FYROM το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στα  14.000 δολάρια και 10.700 δολάρια, ενώ στην Πορτογαλία στα 24.900 δολάρια. Για να γίνει, λοιπόν, ανταγωνιστική η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει κατά 30%-40% το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Και επειδή, συμπεραίνει ο αρθρογράφος, αυτή είναι μία προσαρμογή που δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με τα μέτρα λιτότητας, η μόνη εναλλακτική της Ελλάδας είναι η επιστροφή στη δραχμή και η αντικατάσταση του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης