Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εξετάζει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία η Κύπρος - Απομακρύνεται ο κίνδυνος προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης - Ανακάμπτουν οι κυπριακές τράπεζες

Εξετάζει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία  η Κύπρος - Απομακρύνεται ο κίνδυνος προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης - Ανακάμπτουν οι κυπριακές τράπεζες
Από την Ρωσία προτίθεται να λάβει δάνειο ύψους 2,5 δις. ευρώ η κυπριακή κυβέρνηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Η συμφωνία θα αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.
Ο Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου. Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος, ενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα, Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα αποτελεί ανάσα για τα κρατικά ταμεία που θα χρειάζονταν να πληρώσουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2012 για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει κυρίως τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5% αλλά και από την απόδοση του πενταετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές με απόδοση κοντά στο 15,5%.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το κυπριακό χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο, ενώ σημαντικά ενισχύονται και οι κυπριακές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα η Marfin Popular καταγράφει κέρδη 9% και η Κύπρου 4,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης